U "BISTRICU" I "ĐERDAP 3" 2,5 MILIJARDI EVRA: Ministarka Đedović Handanović, za "Novosti", o najvećim ulaganjima u naša energetska

D. Stojaković

22. 01. 2024. u 09:00

SRBIJA će ulagati u energetski sektor više nego ikada ranije, poručuje za "Novosti" ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović povodom predstavljanja programa "Srbija 2027 - Skok u budućnost".

У БИСТРИЦУ И ЂЕРДАП 3  2,5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Министарка Ђедовић Хандановић, за Новости, о највећим улагањима у наша енергетска

FOTO TANJUG/ MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

- Intenzivno radimo na važnim projektima koji treba da unaprede energetsku sigurnost Srbije, od kojih ćemo mnoge završiti pre početka specijalizovane izložbe "Ekspo 2027", u koje ulažemo blizu dve milijarde evra. Među njima su i Termoelektrana "Kostolac B3" kapaciteta 350 megavata, vetroelektrana "Kostolac" kapaciteta 66 megavata, postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A i B, naftovod Srbija - Mađarska. "Kostolac B3" otvaramo za par meseci.

Ministarka kaže da se povezujemo infrastrukturno sa regionom, gradimo gasnu interkonekciju sa Severnom Makedonijom, proširujemo podzemna skladišta gasa Banatski Dvor i skladišne kapaciteta gasnog polja Čestereg, 40.000 domaćinstava i milion kvadrata stambenih zgrada će energetski biti sanirano uz subvencije države.

- Počećemo da gradimo dve reverzibilne hidroelektrane, "Bistrica" i "Đerdap 3" koje će promeniti energetsku sliku naše zemlje. "Đerdap 3" je prekogranični projekat koji je regionalno važan i omogućiće nam da budemo lideri održivog razvoja u ovom delu Evrope. RHE su nam ključne za integraciju obnovljivih izvora i skladištenje energije. Samo u ova dva energetska objekta ulaganje će biti minimalno 2,5 milijardi evra. Za četiri godine planiramo i završetak izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana kapaciteta jedan gigavat - izgradićemo najmanje pet elektrana sa baterijskim skladištima koje će moći da čuvaju višak proizvedene energije.

Dubravka Đedović Handanović poručuje da će država u naredne četiri godine poseban fokus da stavi na razvoj rudarstva.

- Bogati smo rudnim resursima i moramo da zasnivamo razvoj zemlje na rudarstvu.

Gas za svaku kuću na jugu

GASNA interkonekcija sa Severnom Makedonijom osim što će doneti novi izvor snabdevanja i olakšati prolaz kroz krize, omogućiće da se gasifikuje jug naše države. Ministarka Đedović Handanović kaže da će nedavno završena gasna veza sa Bugarskom, kada se doda i interkonekcija sa Severnom Makedonijom omogućiti da građani iz Niša, Pirota, Bele Palanke, Leskovca, Vranja, Doljevca, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Surdulice, Bujanovca, Preševa... dobiju priključak na plavi energent. Veza sa S. Makedonijom, omogućiće konekciju sa TAP i TANA, a koštaće oko 42 miliona evra i biće izgrađena uz pomoć Evropske unije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)