"TO BI BILO VEOMA VAŽNO I ZA SRBIJU" Vučić: Pokrenuta veoma važna tema u Parizu

Tanjug

10. 11. 2023. u 15:01

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Parizu, na mirovnom forumu, pokrenuta i veoma važna tema da se pojedinim zemljama dozvole i nešto više stope deficita ako imaju dovoljno deviznih rezervi, kako bi se obezbedio brži rast i naglasio je da bi to bilo veoma važno i za Srbiju.

ТО БИ БИЛО ВЕОМА ВАЖНО И ЗА СРБИЈУ Вучић: Покренута веома важна тема у Паризу

Foto: G. Čvorović

- Pokrenuta je prvi put tema kako da se ponekad nekim zemljama dozvoli nešto viša stopa deficita, ukoliko imaju dovoljno deviznih rezervi kao uspavanog kapitala, kojim bi to mogli da pokriju - rekao je Vučić novinarima u Parizu.

Kada bi tako nešto bilo dozvoljeno, to bi za Srbiju bilo čudesno, istakao je Vučić.

Kako je rekao, to bi značilo mnogo brži rast i ubrzanije stvaranje uslova za neuporedivo viši životni standard nego što je to slučaj bio do danas.

On je naglasio da Srbija ima 24 milijarde evra devizne rezerve.

Naravno da to ojačava našu valutu i ekonomiju, naglasio je Vučić i dodao da je važno i to što Srbija ima tako dugo stabilan kurs dinara.

Kazao je da je to jedna od dve važne stvari koje su pokrenute danas u Parizu kada je reč o ekonomiji i dodao da se druga tema tiče omogućavanja povoljnijih finansijskih instrumenata za zemlje u razvoju.

- Kad afričkim zemljama kažu da će morati da odustanu od dela eksploatacije svojih gasnih i naftnih resursa zbog klimatskih promena i svega drugog, sad se postavilo pitanje oko novca - kako će da dobiju taj novac. Važno je to što je rekla i direktorka MMF-a Kristalina Georgieva, ali i šta su predstavnici azijskih finansijskih institucija govorili, a to je da će morati da se obezbede finansijski instrumenti koji neće više da budu do 15 godina, već i do 30 i 40 godina - rekao je Vučić.

On je rekao da će, kada se otvori ta priča, to biti posebno važno za zemlje u razvoju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)