U UKRAJINSKIM SKLADIŠTIMA GASA: EU čuva dve milijarde kubnih metara plavog energenta

Tanjug

01. 11. 2023. u 15:49

EVROPSKA unija je zbog popunjenosti svojih skladišta gasa počela da razmešta viškove zaliha u Ukrajini, gde se trenutno nalazi više od dve milijarde kubnih metara gasa koji pripada preduzećima iz EU.

У УКРАЈИНСКИМ СКЛАДИШТИМА ГАСА: ЕУ чува две милијарде кубних метара плавог енергента

Foto: Tanjug

Kako prenosi Fajnenšal tajms (FT), Ukrajina je uprkos borbama u ovoj zemlji postala zanimljiva destinacija za skladištenje gasa, pošto kupcima nudi jeftine tarife i oslobađanje od carine na tri godine, što omogućava da se gas lako ponovo uveze u EU.

Prema ukrajinskoj energetskoj kompaniji Naftogas, skladišta gasa se nalaze duboko pod zemljom, uglavnom na zapadu zemlje i daleko od linije fronta.

Udruženje operatera gasne infrastrukture Evrope (GIE) je saopštilo da popunjenost gasnih skladišta u Evropi 30. oktobra iznosi 99,24 odsto.

Cilj Brisela je bilo da popuni skladišta gasom na 90 odsto do 1. novembra, ali on je dostignut već sredinom avgusta.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je ranije na svom sajtu saopštila da bi Evropa mogla da popuni skoro 100 odsto svojih skladišta gasa, ali hladna zima bi uprkos tako visokim zalihama mogla da dovede do nestabilnosti na tržištu.

IEA je navela i da bi rezerve gasa u evropskim skladištima mogle da do kraja grejne sezone padnu ispod kritičnog nivoa od 20 odsto.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave