VAŠINGTON PRIZNAO: Ograničenje cena ruske nafte ne funkcioniše

Novosti online

30. 09. 2023. u 20:50

OGRANIČENjE cena ruske nafte koje su nametnule zemlje G7 ne funkcioniše kako je planirano, izjavila jeministarka finansija SAD Dženet Jelen.

ВАШИНГТОН ПРИЗНАО: Ограничење цена руске нафте не функционише

Foto Shutterstock

Prema njenim rečima, tržišne cene sirove nafte izvezene iz zemlje pogođene sankcijama i dalje su visoke.

EU, zemlje G7 i Australija su 5. decembra uvele gornju granicu od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Uz to, zapadnim firmama se zabranjuje da pružaju osiguranje i druge usluge za isporuke ruske sirove nafte, osim ako se teret ne kupi po toj ili ispod zadate cene.

Mehanizam je imao za cilj da primora Rusiju da nastavi da izvozi velike količine nafte kako bi sprečila skok globalnih cena, ali i da smanji prihode koje Moskva ostvaruje prodajom svoje sirove nafte.

-Sve ukazuje na izvesno smanjenje efektivnosti gornje granice cena, rekla je Jelen na pitanje o cenama ruske sirove nafte, koje se sada kreću oko 100 dolara po barelu umesto 60 dolara.

U međuvremenu, navodi "Blumberg", Moskva je razvila svoju mrežu pružaoca usluga transporta i osiguranja.

-Rusija je potrošila mnogo novca, vremena i truda na izvoz svoje nafte, rekla je Jelen. "Imaju svoju flotu u senci, obezbedili su više osiguranja i ta vrsta trgovine nije zabranjena gornjom cenom".

Američka ministarka je obećala da će uložiti napore da spreči izbegavanje ograničenja cena nafte, ali nije objasnila o kakvim konkretnim merama je reč.

-Više smo nego spremni da reagujemo, rekla je ona, dodajući da je G7 spreman da "s vremenom razmotri da li postoje načini koji bi ovu politiku mogli učiniti efikasnijom".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)