UTICAJ SANKCIJA NA BANKARSKE POSLOVE: Kako je kriza u Ukrajini uzdrmala švajcarsku neutralnost dugu dva veka

Novosti online

02. 09. 2023. u 22:21

NEPREDVIDLjIV opseg globalnih sankcija, koje su uvedene ruskim oligarsima i preduzećima, stvorilo je glavobolju švajcarskom finansijskom centru javlja švajcarski list "Swiss info".

УТИЦАЈ САНКЦИЈА НА БАНКАРСКЕ ПОСЛОВЕ: Како је криза у Украјини уздрмала швајцарску неутралност дугу два века

Foto: Profimedia

Ruski milioneri uzimaju svoj novac negde drugde, pre svega na Bliskom istoku, zbog sumnje u švajcarsku neutralnost, piše švajcarski list.

U globalnom izveštaju bogatstva za ovu godinu, Bostonska konsalting grupa govorila je o "značajnom egzodusu ruske imovine iz Evrope na Bliski istok", o čemu svedoči i porast od 100 milijardi dolara bogatstva deponovanog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošle godine, što je najbrži godišnji rast bilo kog offshore  buking centra.

Sa druge strane, G7 zemlje, posebno Sjedinjene Države, postavile su pitanje "da li Švajcarska čini sve što može da bi ispratila rusku imovinu, skrivenu u trezorima banaka?".

Naposletku, švajcarske banke se žale da su uhvaćene u sredini i natrpane sa još više papirologije, povrh postojećih propisa protiv utaje poreza i pranja novca.

 - Protivrečnosti između režima sankcija (Sjedinjene Države, Evropska unija i Britanija) stalno dovode do velikih poteškoća sa implementacijom i nepotrebnih rizika u skladu sa propisima - rekao je izvršni direktor Julius Bar banke i predsednik Švedske asocijacije za upravljanje bogatstvom Filip Rikenbaher, na privatnom bankarskom samitu pre dva meseca.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

OBOREN GINISOV REKORD: Ovo je najmanja drvena kašika na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)