NIŠTA OD ZELENE AGENDE KADA NEMA STRUJE: Nemačka uklanja vetropark da bi proširila rudnik uglja (FOTO)

Novosti online

01. 09. 2023. u 21:20

NEMAČKI energetski gigant demontira vetropark u Severnoj Rajni Vestfaliji kako bi napravio prostor za proširenje rudnika mrkog uglja.

НИШТА ОД ЗЕЛЕНЕ АГЕНДЕ КАДА НЕМА СТРУЈЕ: Немачка уклања ветропарк да би проширила рудник угља (ФОТО)

Foto Promo

Površinski kop Garcvajler prostire se na 66 kvadratnih kilometara, što ga čini jednim od najvećih takvih rudnika u Nemačkoj. Kada se iskopa sav komercijalno održiv ugalj, što se očekuje da će biti završeno do 2030. godine, vlada planira da to područje pretvori u niz jezera.

U rudniku se kopa lignit, pa su klimatski aktivisti besni, navodeći da se radi o „oblikom fosilnog goriva koji najviše zagađuje“, navodi „Brisel signal“.

RWE takođe, ruši državni autoput, L12, koji prolazi pored vetrenjača, što je iznerviralo lokalno stanovništvo koje redovno koristi put.

Portparol RWE Gvido Štefen brani kompaniju tvrdeći da je proširenje rudarskog kopa „najznačajniji operativni plan prema zakonu o rudarstvu. Cilj je vađenje lignita u ovoj oblasti kako je planirano“.

Nemačka vlada je saopštila da je proširenje rudnika neophodno zbog energetske krize izazvane sukobom u Ukrajini. Ovaj potez je branio i ministar zelene ekonomije Robert Habek. Ali kritičari kažu da je potreba za energijom iz uglja, koja više zagađuje direktan rezultat zatvaranja nuklearnih elektrana u zemlji.

U januaru je, da podsetimo, došlo do velikih protesta protiv odluke o proširenju, koja je zahtevala i uništenje sela Licerat. Na tom mestu se okupilo oko 15.000 aktivista, među kojima je bila i poznata Greta Tunberg, a policija je na kraju upotrebila biber sprej i rasterala demonstrante.

Ekološki aktivisti upozoravaju da lignit stvara niže nivoe toplote u poređenju sa drugim vrstama uglja, ali proizvodi istu količinu emisije ugljen-dioksida i sumpora. Takođe, tvrde da sadrži različite toksične teške metale i predstavlja najznačajniji rizik po ljudsko zdravlje među svim vrstama uglja.

-Iluzija zelene agende u jednoj rečenici. Nemačka počinje da rastura farmu vetrenjača zbog uglja, rekao je poslanik Evropskog parlamenta Rob Ros.

Ros ističe da je Nemačka nedavno zatvorila 17 čistih i dobro funkcionalnih nuklearnih reaktora, koji proizvode jeftinu električnu energiju. A sada je nemačka ekonomija u velikom problemu zbog preskupe struje.

-Politika zasnovana na ideologiji je veoma pogrešna, tvrdi Ros.

I stručnjaci kritikuju nemačku energetsku politiku.

-Nemačka tranzicija zelene energije postala je fijasko. Radije lignit nego bez struje i ugašenih svetala, primećuje naučnik Ferdinand Meus.

Poslanik FVD-a u provinciji Flevoland Rene Vuensdregt kaže sarkastično da je to „veliki uspeh, ta zelena politika. Šteta je što celokupna ekonomija mora da bude uništena pre nego što se to realizuje”, prenosi portal Energija Balkana.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!