NOVE POGODNOSTI ZA PENZIONERE: Evo šta je dogovoreno na sastanku sa premijerkom i ministrom finansija

Novosti online

29. 08. 2023. u 13:48

PENZIONERIMA u Srbiji uskoro će biti ponuđeni socijalni krediti, pod znatno povoljnijim uslovima od tržišnih, uz pomoć kojih će oni moći da nabavljaju ogrev, zimnicu, belu tehniku i sve ostalo što im je u datom trenutku potrebno. Ovo je dogovoreno na sastanku premijerke Ane Brnabić i ministra finansija Siniše Malog sa predstavnicima tri reprezentativna udruženja penzionera Srbije.

НОВЕ ПОГОДНОСТИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: Ево шта је договорено на састанку са премијерком и министром финансија

Foto Tanjug

- Takođe je dogovoreno da se formira i nacionalni savet za brigu o penzionerima, kao i da Vlada podrži projekte za osnivanje dnevnih boravaka za starije. Mnogi ne žele svoje roditelje da smeste u dom za stare, već bi da im pruže odgovarajuću brigu i pomoć samo dok su na poslu. Takvih boravaka u Srbiji nema, pa smo mi predložili, a premijerka i ministar Mali prihvatili inicijativu za njihovo osnivanje - kaže za Kurir Miloš Grabundžija, predsednik Udruženja penzionera "Nezavisnost".

FOTO: Tanjug/AP

Penzionerima je obećano i da će se razmotriti mogućnost da se povećaju sredstva za društveni standard i da sa sadašnjih 0,1 odsto, koliko se izdvaja iz kase PIO fonda, taj procenat bude povećan na 0,15. Najveći deo ovog novca ide na besplatan oporavak najstarijih u srpskim banjama, što znači da će privilegiju da se o trošku Fonda leči imati veći broj najstarijih sa najnižim primanjima.

- Tema sledećeg sastanka biće kazneni poeni za odlazak u penziju. Tada ćemo dobiti tačan broj ljudi koji su obuhvaćeni penalizacijom i mogućnosti da se oni ukinu. Bilo je reči i o povratku novca koji je penzionerima oduzet umanjenjem penzija 2014. i 2015, ali nam je rečeno da od toga nema ništa, pošto para u budžetu za te svrhe nema - kaže Grabundžija.

U saopštenju koje je stiglo iz kabineta premijerke Ane Brnabić, ona se zahvalila sagovornicima na konstruktivnom razgovoru istakavši da penzioneri imaju puno poštovanje Vlade koja nastoji da obezbedi i unapredi svakodnevni život najstarijih građana.

Ministar finansija Siniša Mali podsetio je seniore na sva povećanja njihovih primanja u proteklom periodu i ukazao da one danas u Srbiji rastu brže od plata.

- Švajcarska formula plus dala je očekivane rezultate i da se kroz vanrednu indeksaciju penzija dostiže željeni cilj, a to je da prosečna penzija ne bude ispod 50 odsto prosečne plate - rekao je Mali.

TEMA - PROBLEMI NAJSTARIJIH

Sastanku u Vladi Srbije su pored Ane Brnabić, predsednice Vlade i ministra finansija Siniše Malog prisustvovali predstavnici Saveza penzionera Srbije, Udruženja penzionera Srbije „Nezavisnost" i Udruženja sindikata penzionera Srbije. Razgovaralo se o brojnim temama koje se tiču najstarije populacije, a posebno o načinu povećanja penzija, stoji u saopštenju premijerke Brnabić.

BONUS VIDEO: RTS PREKINUO PROGRAM: Srčani udar, pa reanimacija - trenutak kada se snimatelj srušio

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije