STRANCI VEĆ POTROŠILI VIŠE OD MILIJARDU EVRA: Srbija će prevazići lanjski rekord po broju noćenja stranih gostiju

E.B.T.

29. 08. 2023. u 21:01

SRBIJA se približava prevazilaženju rekorda od prošle godine po broju noćenja stranih turista. Na to ukazuje devizni priliv koji je već premašio milijardu evra. Od početka juna do kraja avgusta imamo 21 odsto više noćenja stranaca u odnosu na isti period lane. Ovo je izjavio državni sekretar Ministarstva turizma Uroš Kandić navodeći da najviše stranih gostiju dolazi iz zemalja regiona, EU i Ruske Federacije.

СТРАНЦИ ВЕЋ ПОТРОШИЛИ ВИШЕ ОД МИЛИЈАРДУ ЕВРА: Србија ће превазићи лањски рекорд по броју ноћења страних гостију

Gostiju iz regiona je sve više, Foto Ž. Knežević

- Tu prednjače turisti iz BiH, Turske, Severne Makedonije i drugih okolnih zemalja - naglasio je Kandić. - Interesantno je da smo ovog juna imali povećanje kineskih gostiju za 350 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Postoji rast broja putnika iz Bugarske i Rumunije za oko 90 odsto, što su sve signali koji ukazuju da će Srbija biti atraktivna destinacija za strane turiste.

Prema istraživanjima, kako dodaje, najveće manifestacije poput "Egzita", festivala u Guči, "Bir festa" i "Nišvila" privlače od sedamsto hiljada do milion gostiju, što pokazuje kakav je uticaj manifestacionog turizma na ukupan promet u toj oblasti u Srbiji.

- Pik održavanja manifestacija u Srbiji je letnji period, odnosno od juna do avgusta, gde beležimo najveći turistički promet u kome se ostvari od 35 do 40 noćenja - ističe Kandić. - Manifestacioni turizam znatno doprinosi, ne samo mapiranju Srbije na karti kulturnih događaja, nego i na svetskim kartama turizma.

On ukazuje da manifestacije koje su potpomagane od lokalnih samouprava dobijaju i podršku od resornog ministarstva, koje je ove godine izdvojilo više od milion evra za tu namenu. Toliko učešće je bilo i gradova i opština, a oko 800.000 izdvojila je AP Vojvodina.

- Turistička infrastruktura je podrška, jer je bez nje teško održavati manifestacije u velikoj brojnosti i visokog kvaliteta - kaže Kandić. Guča nije mogla decenijama da smesti učesnike, uvek je falilo smeštaja. Mi smo pre četiri, pet godina izgradili, zajedno sa lokalnom samoupravom, Dom trubača. Sada su tamo smešteni gotovo svi orkestri, a mimo dana manifestacije taj dom može služiti za omladinski turizam i za druge vrste smeštaja. Vrnjačka Banja, gde se održava "Lav fest", takođe je promenjena, što daje drugo svetlo manifestaciji.

Prema njegovim rečima ove godine su ulaganja resornog ministarstva bila rekordna u turističku infrastrukturu, a to će se nastviti i naredne godine. On je istakao i da je država zahvaljujući vaučerima za letovanje koje deli građanima, uspela da produži sezonu.

- Turistička sezona nije samo tokom letnjim meseci, ona se proteže od aprila do novembra - naglasio je državni sekretar. - Ove godine je podeljeno oko 260.000 vaučera, od čega je realizovano 150.000. Ostatak od 100.000 vaučera će tek biti realizovan, imaćemo produženu sezonu i nadamo se de će se spojiti sa zimskom. Vaučeri su podstakli turističku privredu za vreme pandemije kovida 19 da se razvija na onim mestima koja nisu bila atraktivna za turiste.

On je istakao da su ljudi prepoznali Srbiju kao zemlju gde treba da provedu deo odmora, i da se ti trendovi nastavljaju. U narednom periodu, kako dodaje, radićemo na povećanju stranih gostiju, ali želimo da nastavimo da držimo domaće turiste u okvirima koji su rekordni ovih godina.

"ZAPLOVI SRBIJOM" KREĆE OVE GODINE

OVE godine će početi realizacija projekta "Zaplovi Srbijom", kaže državni sekretar Uroš Kandić. On ukazuje da je potrebno maksimalno iskoristiti potencijal reka, kako bi naša zemlja spremno dočekala svetsku izložbu "Ekspo 2027".

- Resorno ministarstvo zajedno sa ostalim institucijama radi na tome da može da se plovi na Savi, Dunavu i njenim kanalima, jer Srbija ima izuzetne potencijale u tom pogledu - ističe Kandić. - Dunav poseduje osam tvrđava u svom toku kroz našu zemlju. Razvijaćemo uz to i marine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave