NAFTNI GIGANTI PROTIV BAJDENA: Podneta tužba zbog Meksičkog zaliva

Novosti online

25. 08. 2023. u 18:08

AMERIČKI institut za naftu (API), naftni gigant „Ševron“ i savezna država Luizijana podneli su tužbu protiv savezne američke administracije Džozefa Bajdena kojom traže poništenje odluke o smanjenju površine oblasti koja će biti ponuđena u sledećoj aukciji za eksploataciju nafte i gasa u Meksičkom zalivu.

НАФТНИ ГИГАНТИ ПРОТИВ БАЈДЕНА: Поднета тужба због Мексичког залива

Foto Uprava za ugljovodonike Crne Gore

Američke vlasti smanjile su za devet odsto površinu oblasti za eksploataciju nafte i gasa u Meksičkom zalivu, sa obrazloženjem da žele da zaštite stanište retke vrste kitova, sa 73,4 na 67 miliona hektara.

-Želimo da osporimo neopravdane radnje Ministarstva unutrašnjih poslova SAD koje planira da dodatno ograniči pristup energentima u Meksičkom zalivu, rekao je potpredsednik API Rajan Majer.

On smatra da savezna vlada neopravdano izuzima šest miliona hektara teritorije iz buduće aukcije i napominje da će API zajedno sa svojim partnerima iskoristiti sva pravna sredstva da ospori ovu odluku pred sudom, navodi se na sajtu API-ja.

Tužba naftnih giganata poslednji je u nizu sporova industrije gasa i nafte i administracije Džozefa Bajdena u vezi sa iznajmljivanjem federalnog zemljišta za eksploataciju i istraživanje energenata, piše agencija Rojters.

Bajden je pauzirao federalne konkurse za naftne bušotine odmah pošto je preuzeo vlast 2021. godine, navodi Rojters, ali je u skladu sa Aktom za redukciju inflacije konkurs za prava na istraživanje u Meksičkom zalivu morao da bude održan.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave