"EKSPO 2027" DIŽE GRAĐEVINU I RAST PRIVREDE: Šta donosi najavljeni plan o ulaganju 12 milijardi evra

E. Božić Talijan

10. 08. 2023. u 11:58

ORGANIZACIJA jednog od najvećih i najznačajnijih događaja na svetu, Međunarodne specijalizovane izložbe "Ekspo 2027", i najavljeni projekti koji će se tim povodom realizovati u naredne četiri godine, izuzetno su značajni za srpsku ekonomiju. Stručnjaci ocenjuju da će to doprineti ukupnom privrednom rastu naše zemlje. Doneće brojne poslove za naše kompanije, a to znači i otvaranje novih radnih mesta.

ЕКСПО 2027 ДИЖЕ ГРАЂЕВИНУ И РАСТ ПРИВРЕДЕ: Шта доноси најављени план о улагању 12 милијарди евра

Foto: Novosti

Procenjuje se da će tokom održavanja izložbe, čiji će Beograd biti domaćin, od 15. maja do 15. avgusta našu zemlju posetiti oko tri miliona ljudi, a da će najmanje 100 zemalja učestvovati na manifestaciji. Ekonomisti smatraju da će "Eskpo 2027" imati višestruko veću korist za Srbiju od samih prihoda od posete i potrošnje koji će se ostvariti tokom tri meseca samog trajanja svetske izložbe. Uposliće se građevinska operativa i turistički kapaciteti, naša zemlja će povećati prepoznatljivost i kredibilitet i privuće će nove investitore, koji će zajedno sa domaćim kompanijama napraviti nove poslove.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da se od danas sve meri do 2027. kada će biti održana međunarodna izložba koja će promeniti Srbiju. On je istakao da će svi projekti, planirani da se urade u naredne četiri godine, koštati 12 milijardi evra.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, ističe da taj iznos u četvorogodišnjem periodu, predstavlja srednjoročnu snažnu potporu rastu BDP-a. On ukazuje da realizacija planiranih projekata i izgradnja infrastrukture, objekata, pristupnih saobraćajnica, znači posao za naše kompanije. Ne samo za firme koje su angažovane na izvođenju građevinskih radova, već i za kompanije koje proizvode građevinski materijal i mašine, one koje se bave tekstilom, proizvodnjom nameštaja za opremanje prostorija, a na planiranim projektima će raditi i inženjeri, arhitekte...

- S obzirom na to da će se raditi u skladu sa savremenim svetskim standardima i tehnologijama, to će zahtevati razna IT rešenja, arhitektonska, dizajnerska, bezbednosna, što znači i angažovanje kompanija iz tih sektora - objašnjava Stanić. - Novi poslovi znače i da će kompanijama biti potrebni veći kapaciteti, a to znači dodatno angažovanje radnika, pa se očekuje i otvaranje novih radnih mesta. Organizacija "Ekspo 2027" i projeti koji ga prate, imaće višestruko veću korist za Srbiju od samih prihoda od posete i potrošnje, koji će se ostvariti tokom tri meseca samog trajanja svetske izložbe, zato što će Srbija povećati prepoznatljivost i kredibilitet i doći će novi investitori.

On ukazuje i da je to idealna prilika da se domaći privrednici na svom terenu sastanu sa partnerima iz celog sveta.Prema rečima ekonomiste Miladina Kovačevića, planirana ulaganja od 12 milijardi evra obuhvataju različite izvore finansiranja, a osim budžetskih sredstava Grada Beograda i Srbije, to su i razne kreditne linije koje će se lakše odobravati podstaknute međunarodnom izložbom "Ekspo 2027".

- Taj kapital će ući uglavnom u infrastrukuru, a ubrzaće i druge važne projekte poput metroa, izgradnja obale, novih smeštajnih kapaciteta... - kaže Miladinović. - Ovi projekti i angažovanje brojnih građevinskih kompanija doprineće ukupnom privrednom rastu naše zemlje.

Stručnjaci ukazuju i da će u vreme održavanja međunarodne izložbe svi relevantni ljudi iz sveta ekonimije, bizinisa, biti na jednom mestu. To je izuzetna prilika za naše privrednike za sklapanje novih poslova. Osim toga, Srbija će u tom periodu biti u svim svetskim medijima u afirmativnom kontekstu, što je veoma dobro za imidž naše zemlje.

Prostornim planom područja posebne namene, koji je predsednik Vučić predstavio javnosti u utorak, predviđeno je da će u Surčinu na 25 hektara biti izgrađen novi sajam i objekti za međunarodnu specijalizovanu izložbu "Ekspo 2027", sa 1.500 stambenih jedinica. Pored izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona i linijske infrastrukture, predviđena je na tom prostoru i gradnja dvokolosečne pruge u dužini od 18 kilometara. Dozvole za izgradnju objekata novog sajma i specijalizovane izložbe biće izdavane u periodu od oktobra 2023. do maja 2024. godine.

Završetak pruge od Zemun polja do Nacionalnog stadiona planiran je u 2026. godini. Kako se navodi u planu, dvokolosečna pruga dužine 18 kilometara izgradiće se na relaciji Zemun polje - Aerodrom Nikola Tesla - Nacionalni stadion, sa predviđenom brzinom kretanja voza od 120 kilometara na sat. Svi projekti će biti završeni do 1. decembra 2026. kada Srbija mora da preda prostore učesnicima međunarodne izložbe.

Predviđeno je da će linijska infrastruktura kompleksa budućeg sajma obuhvatati osam kilometara gradskih bulevara, saobraćajnu petlju, nadvožnjak, liniju gasovoda, toplovod, hidrovod, kao i parking veličine 15 hektara. Ugovor linijske infrastrukture je potpisan sa izvođačem firmom Power China. Ugovor o pripremnim radovima obuhvata iskopavanje i nasip na 100 hektara područja,a za projekciju radova predviđeno je 12 meseci.

Najlepši stadion u Evropi

PROSTORNIM planom područja posebne namene početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona planiran je za jun 2024. godine, a za taj projekat biće angažovan arhitekta Mark Fenvik. Stadion će biti po svim standardima UEFA i imaće 52.000 sedišta, a potpisivanje ugovora sa izvođačem očekuje u narednim nedeljama. Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je da će to biti najlepši stadion u celoj Evropi uz novoizgrađeni stadion Real Madrida.

- Okvirna vrednost radova Elektrodistribucije Srbije će iznositi između 20 i 22 miliona evra, "Elektromreže Srbije" oko 20 miliona evra - navodi se u prezentaciji plana. - Javno preduzeće "Beogradske elektrane" će izgraditi toplovod, hladovod i postrojenje za proizvodnju električne energije, za šta je predviđeno oko 40 miliona evra.

Takođe, Beograd na vodi d. o. o kupovinom udela postaje vlasnik imovine uključujući i nepokretnosti na lokaciji starog sajma u Beogradu.

- Na lokaciji starog sajma planirana je izgradnja stambenih objekata na prostoru od 37,68 odsto, zelenih površina na 6,3, a promenada na 16,56 procenata, s tim da će Hala 1 iznositi 9,21 odsto ukupne površine, a saobraćajnice 16,69 procenata - ističe se u planu. - Sredstva od prodaje udela biće iskorišćena za razvijanje lokacije novog sajma u Surčinu.

Veliki iskorak za razvoj

NAJAVLjENI plan, koji je predstavio predsednik Vučića o ulaganju više od 12 milijardi evra u okviru priprema za “Ekspo 2027“ biće veliki iskorak za razvoj i prilika da se i dalje povećavaju stope rasta. Ovo kaže profesor ekonomije Dragan Đuričin navodeći da Srbija ima rastući procenat investicija u formiranju BDP-a.

Predsednik Vučić je najavio da će ovog septembra biti raspisan nacionalni arhitektonski konkurs za srpski paviljon na međunarodnoj izložbi. On je rekao da će u oktobru biti otvorena nova zgrada železničke stanice u Prokopu, odakle će moći do aerodroma da se stigne železnicom za 15 do 20 minuta.

Bez ubrzane eksproprijacije

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će za "Ekspo 2027" biti donet leks specijalis, odnosno poseban zakon, koji neće obuhvatiti ubzranu eksproprijaciju.

- Eksproprijaciju ćemo obaviti u skladu sa postojećim zakonima - rekao je Vučić. - Razgovoraćemo sa ljudima, dati dobru cenu i pokušati da to završimo na najbrži mogući način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata