ŠTETA ZA PRIVREDU 42 MILIONA EVRA: Posledice blokade prištine za srpsku robu

E.B.T.

07. 08. 2023. u 15:26

SRPSKA privreda je zbog jednostrane zabrana plasmana robe na Kosovo i Metohiju pretrpela štetu u iznosu od oko 42 miliona evra mereno samo nerealizovanim isporukama, pokazuje analiza Privredne komore Srbije. Kako za "Novosti" kažu u PKS, tu procenu su uradili analizirajući period od 14. juna kada je Priština uvela ovu meru, zaključno sa 1. avgustom ove godine.

ШТЕТА ЗА ПРИВРЕДУ 42 МИЛИОНА ЕВРА: Последице блокаде приштине за српску робу

Prelaz Merdare / Foto AP

Šteta je prognozirana u odnosu dva vremenska dela. Prvi je do 8. jula kada je na snazi bila potpuna zabrana kupovine srpske robe, a drugi od tog datuma do 1. avgusta kada je dozvoljen plasman sirovina, poluproizvoda, mašina i opreme za proizvodnju, kao i veštačkog đubriva i hrane za životinje, dok se blokada primenjuje na gotove proizvode.

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize PKS, Bojan Stanić, ističe da je odluka Prištine mimo razuma i propisa, te da predstavlja kršenje sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovni. On ukazuje i da više štete zbog toga trpi KiM nego centralna Srbija.

- Za tržište Kosova i Metohije centralna Srbija jedan je od glavnih snabdevača, dok sa druge strane plasman robe na KiM nije suštinski značajan za održivost srpske privrede - objašnjava Stanić. - Pre svega, štetu od ovoga imaju potrošači i proizvođači na KiM. Građani ne mogu da dođu do proizvoda, a proizvođači do sirovina za preradu.

On ukazuje i da su kompanije koje najviše plasiraju robu u južnu pokrajinu iz centralne Srbije uglavnom u većinskom vlasništvu stranog kapitala. To, kako dodaje, pravi štetu Srbiji, ali i tim firmama. Procena je da je plasman robe iz stranih investicija u vrednosti od oko 200 miliona.

I rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović ocenjuje da je odluka Prištine sa stanovišta ekonomije nerazumna, i da štetno utiče na obe strane, ali da će privreda KiM imati više štete. On navodi da je prošlogodišnja isporuka u pokrajinu na dnevnom nivou iznosila oko 1,3 miliona evra, u šta spada dve trećine robe namenjene za dalju preradu.

- Tamo se na godišnjem nivou plasira negde oko pola milijarde evra proizvoda - kaže Radovanović. - Nijedno tržište nije zanemarljivo, ali kada se posmatra u odnosu na ukupan izvoz Srbije, nije baš mnogo značajno. Svakako je važno sa stanovišta malih i srednjih preduzeća i jako značajno u tom smislu za naše kompanije.

LANjSKI PLASMAN POLA MILIJARDE

U 2022. godini na Kosovo i Metohiju je iz centralne Srbije plasirano robe u vrednosti od oko 467,3 miliona evra, dok je sa KiM stiglo proizvoda za 51,7 miliona evra. U prvom kvartalu ove godine u pokrajinu je otišlo robe u vrednosti od 94,1 milion evra, a dopremljeno je 10,9 miliona evra.

S obzirom na to da je od 8. jula dozvoljen plasman repromaterijala, dalja šteta se odnosi na gotovre proizvode. Radovanović navodi da je potrebno vreme da se nađu novi proizvodi, koji obično nisu istog kvaliteta i cene, što se opet reflektuje na krajnje potrošače.

- Politika treba da se izmesti sa polja biznisa i ekonomije - ističe Radovanović. - Nadamo se da će u kratkom roku te neekonomske mere biti u potpunosti ukinute.

On ukazuje i da saradnja sa Privrednom komorom Kosova funkcioniše nesmetano, te da je i ta prištinska organizacija tražila da se restriktivna odluka ukine jer je veoma štetna za privredu KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)