U OKTOBRU OD RUME DO ŠAPCA: Privode se kraju radovi na još jednoj važnoj saobraćajnici

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

05. 08. 2023. u 08:18

SASVIM je izvesno da će auto-put od Rume do Šapca bi ti otvoren za saobraćaj do oktobra. To jasno ukazuju i radovi i ocene nadležnih za ove poslove, od resornog ministartsva do izvođača radova. To je ne samo istorijska podrška i blagodat za Šapčane i žitelje ovog dela Srbije, već i primer kako država i predsednik Aleksandar Vučić, i rečju i delom, ostvaruju čak i više od onoga što najave i obećaju.

У ОКТОБРУ ОД РУМЕ ДО ШАПЦА: Приводе се крају радови на још једној важној саобраћајници

Foto: Facebook/Goran Vesić

Ovo za "Novosti" kaže dr Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca, ističući da je, za grad Šabac od neprocenljive važnosti podrška države, ne samo u ovo poslu, već i u mnogim drugim, koje lokalna zajednica, sama, ne bi mogla "ni da pipne". Sve što može, naglašava Pajić, lokalna vlast radi, gradi i investira iz gradske kase, koja je punija nego ikad zahvaljujući domaćinskom odnosu prema njoj.

- Zajedno sa svojom državom pokazali smo više puta da možemo baš sve - ponosno ističe čelnik grada na Savi.

- Zna se koliko su opterećeni putevi od Šapca do Rume i od Loznice do Šapca, koji je, zapravo, kao jedna ogromna ulica, pa je brzina minimalna, a prethodna vlast u zemlji, umesto da je rešavala ovaj problem, brojala je koliko vozila pređe preko savskog mosta, kako bi ocenila potrebu veze sa auto-putem. Bogu hvala, takvi "rezoni" su iza nas.

Pajić podseća i da je deonica auto-puta od Šapca do Rume duga 21 kilometar.

Ministar Goran Vesić, koji je neprestano na terenu, konstatovao je da se na trasi nalazi 14 mostovskih konstruk cija, kao i prilazna mo stovska konstrukcija i most preko reke Save.

- Radovi na ovom mostu, dužine 1.355 metara, u završnoj su fazi. Kada se ova dva mosta spoje imaćemo most ukupne dužine 2.365 metara u koji je ugra đeno gotovo 100.000 kubika betona, 12.560 tona armature i oko 1.300 to na kablova za prednaprezanje nosača. Radovi na petlji Ruma i njenoj široj zoni, što obuhvata na platnu rampu Ruma i kružni tok za vezu sa postojećim državnim putem i budućim Fruškogorskim koridorom su najkomplikovaniji jer se izvode pod saobraćajem - zabeležio je Vesić na društvenim mrežama.

Petlja se, kako je naveo, "sastoji od četiri mosta koji prelaze preko postojećeg auto-puta E70 sa 114 montažnih nosača, i krakova u vidu lista deteline".

Predočeni podaci, kaže gradonačelnik Pajić, "pokazuju o koliko velikom i važnom poslu se radi, a sve raduje što će naredne godine u novembru brzi put da poveže i Šabac i Loznicu".

- To je velika stvar, ne samo za ljude Šapca i Loznice, već i, kad je reč o delu auto-puta, za sve koji žive u okolnim opštinama i mnoge druge iz Srbije, ali i iz susedne nam i bratske Republike Srpske - kaže dr Pajić.

I radovi prema Loznici idu "punim gasom", ucrtanom trasom gde ima mašina i radni ka, koji svakoga dana rade kao pčele radilice.

Radi se završni sloj asfalta

NADLEŽNI su potvrdili da su "na trasi na oko 20 kilometara od ukupno 21, urađena po dva sloja asfalta. Upravo se radi završni i već je ura - đeno oko dva i po kilometra u 'celom profilu' kako se to stručno kaže"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)