JELEN NE VIDI RECESIJU U SAD? Usporeni, ali na "dobrom putu"

Tanjug

17. 07. 2023. u 16:21

AMERIČKA ministarka finansija Dženet Jelen rekla je danas da Sjedinjene Države postižu dobar napredak u smanjenju inflacije i da ne očekuje da će američka ekonomija ući u recesiju.

ЈЕЛЕН НЕ ВИДИ РЕЦЕСИЈУ У САД? Успорени, али на добром путу

Foto: Tanjug/AP

Jelen je, govoreći za "Blumberg TV" iz Indije tokom sastanka finansijskih zvaničnika Grupe 20, rekla da bi se sporiji rast u Kini mogao preliti na druge ekonomije, ali da je američka ekonomija na "dobrom putu" ka smanjenju inflacije, dok je tržište rada i dalje snažno.

- Za Sjedinjene Države rast je usporen, ali naše tržište rada je i dalje prilično snažno. Ne očekujem recesiju - rekla je Jelen i dodala da su najnoviji podaci o inflaciji bili prilično ohrabrujući.

Jelen je rekla da su kineski zvaničnici izrazili ozbiljnu zabrinutost, posebno u vezi sa američkim carinama, tokom njene posete ranije ovog meseca, ali da nisu razmotreni osnovni razlozi zbog kojih ih je Vašington primenio, uključujući nepoštene trgovinske prakse.

Jelen je rekla da će Sjedinjene Države verovatno nastaviti sa novom izvršnom naredbom kojom se ograničavaju investicije u Kinu, ali je naglasila da će se one usko fokusirati na tri sektora - poluprovodnike, kvantno računarstvo i veštačku inteligenciju.

- One bi sadržale kombinaciju zahteva za obaveštavanje, i u veoma uskom delu ovih sektora, zabrane, ali to ne bi bile široke kontrole koje bi uticale na američke investicije u Kini - rekla je ona.

BONUS VIDEO: SAD - Tradicionalani vatromet osvetlio ceo Njujork

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)