U ZALIHAMA 22,58 MILIJARDI EVRA: Rekordne devizne rezerve NBS

S. B.

11. 07. 2023. u 15:14

DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije pišu novi rekord. Njihov bruto iznos na kraju juna dostigao je 22,58 milijardi evra, što je najviši nivo krajem meseca od kada se prate podaci na ovaj način. Samo tokom juna povećane su za 496,8 miliona evra.

У ЗАЛИХАМА 22,58 МИЛИЈАРДИ ЕВРА: Рекордне девизне резерве НБС

Foto Z. Jovanović

Ovoliki iznos rezervi 180 odsto pokriva sav novac u opticaju i na računima. Taj iznos je dovoljan da pola godine pokrije uvoz robe i usluga i to je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

- Neto devizne rezerve takođe su zabeležile najviši nivo krajem meseca i na kraju juna iznosile su 18,18 milijardi evra - ističe NBS. - U odnosu na kraj maja bile su veće za 58,4 miliona evra. Povećanje bruto deviznih rezervi u junu prvenstveno je rezultat intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza. To je obezbedilo priliv od 315 miliona evra. Kao i uobičajeno krajem tromesečja, pored nešto većeg priliva po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 259,1 milion evra i po osnovu povlačenja druge tranše po odobrenom stand-by aranžmanu Republike Srbije sa MMF-om u iznosu od 199,8 miliona evra, ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 97,4 miliona evra.

Navedeni prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu razduženja države na ime deviznih kredita u iznosu od 100,2 miliona evra, kao i ostalih plaćanja za potrebe države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 85,4 miliona evra.

- U junu, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto - dodaje NBS. - Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u junu neto kupila 540 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 1,86 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru ublažavajući na taj način izražene pritiske ka jačanju dinara prema evru.

S. B.

Pad zlata

NA smanjenje deviznih rezervi u junu dodatno je uticao i negativan efekat faktora na međunarodnom tržištu u neto iznosu od 188,9 miliona evra. U najvećoj meri je to rezultat pada svetske cene zlata u dolarima za oko 2,7 odsto i slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 1,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave