I NAŠE CENE BI MOGLE DA PRIKOČE: U evro zoni inflacija sada 5,5 odsto, a čekaju s ejunski rezultati za Srbiju

S. B.

06. 07. 2023. u 10:41

KADA je ubrzavala, nadležni su se pravdali uvoznim faktorom. Inflacija u Srbiji još je daleko od ciljanih vrednosti, ali i od evropskog proseka. Prema poslednjim podacima "Evrostata", rast cena u evrozoni u junu je nastavio da pada i, na godišnjem nivou, iznosio 5,5 odsto. Srbija još čeka junske podatke, a prema poslednjim dostupnim, cene na malo za godionu dana u proseku su veće 14,8 odsto. Ekonomisti uveravaju da će se silazni trend nastaviti i u Srbiji.

И НАШЕ ЦЕНЕ БИ МОГЛЕ ДА ПРИКОЧЕ: У евро зони инфлација сада 5,5 одсто, а чекају с ејунски резултати за Србију

Trgovci se žale na gubitke

Ni u svim evropskim zemljama cene ne idu samo u jednom smeru. U Nemačkoj je, na primer, junska inflacija bila 6,8 odsto, a u maju - 6,3 odsto.

- Prvo mi pričamo o međugodišnjnoj inflaciji, ali kada bismo posmatrali promene u donosu na prethodni mesec ili od početka godine, kretanja su znatno bolja i bliža cilju koji je zacrtala Narodna banka Srbije - smatra ekonomista Ivan Nikolić. - Ovo je inflacija preneta iz prošle godine. Narednih meseci će se kretati, kada se bude posmatrala u odnosu na prethodni, oko nule ili malo iznad te vrednosti. Biće vrlo niska. Zato se očekuje da brzo uđemo u jednocifrenu zonu godišnje inflacije. Situacija u Nemačkoj nagoveštava nastavak restriktivne monetarne politike. Ova godina će biti obeležena time. Vraćanje u okvir koji je zacrtala Evropska centralna banka neće ići tako lako,

S druge strane, dokle god je monetarna politika restriktivna, privreda se teško budi.

- Imamo konfliktne interese - napominje Nikolić. - Naročito za Nemačku. Njihova privreda je u recesionoj zoni. Stagnira ili čak opada. Dogodine slede izbori, pa će interes političara biti da se privreda oživi. A to ne može dok se monetarna politika malo ne olabavi. A ako se olabavi, to neće ići u prilog savladavanju inflacije.

Narodna banka Srbije, vidi se iz poslednjeg "Izvešataja o inflaciji", ukazuje na manji pritisak zbog pada cena energenata na globalnom tržištu, ali i upozorava da će se efekat osećati i dalje.

- Dalji pad svetskih cena gasa i struje i rešavanje zastoja u globalnim lancima snabdevanja u velikoj meri doprineli su slabljenju troškovnih pritisaka na globalnom nivou, što je rezultiralo usporavanjem ukupne inflacije u sve većem broju zemalja s višedecenijski najviših nivoa - stoji u izveštaju. Narodna banka Srbije je na sastancima u martu i aprilu nastavila da povećava referentnu kamatnu stopu. Takve odluke donete su s obzirom na to da su globalni troškovni pritisci dodatno smanjeni i da je potrebno sačekati da se ispolje puni efekti prethodno sprovedenih monetarnih mera, na sastanku u maju doneta je odluka da se kamatna stopa zadrži na nepromenjenom nivou. Ukoliko je potrebno, Narodna banka Srbije ne isključuje mogućnost daljeg povećanja referentne kamatne stope.

S. Bulatović

Kakvi smo u poređenju sa Evropom

"EVROSTAT" prati kretanja cena hrane, pića, odeće i obuće i poredi ih među zemljama Evrope. Podaci za prošlu godinu govore da potrošači u Srbiji na hranu troše skoro koliko i prosečni Evroppljani. Cene hrane i bezalkoholnih pića u Srbiji dostižu čak 91,3 odsto evrospkog proseka. Garderoba je još bliža evropskoj - čak 96,7 odsto proseka. Ukupne cene, s druge strane, u Srbiji su na 62,8 odsto evropskog proseka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)