"SRBIJA NASTAVLJA DA POBEĐUJE": Mali obišao pripremne radove na lokaciji budućeg "Ekspa 2027", evo šta će sve biti izgrađeno (FOTO)

Tanjug

30. 06. 2023. u 13:04

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas sa ministrom finansija Sinišom Malim lokaciju u Surčinu na kojoj će biti izgrađen novi Ekspo, gde će biti održana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. godine.

СРБИЈА НАСТАВЉА ДА ПОБЕЂУЈЕ: Мали обишао припремне радове на локацији будућег Експа 2027, ево шта ће све бити изграђено (ФОТО)

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

- Dva vozača, malo jača... ne znam koji je Jare, a koji Paja, ali znam da će ovo mesto, gde sam parkirao svoju limuzinu, doneti ogromne šanse i mnogo posla Srbiji i Beogradu - objavio je Vučić na Instagramu, kao i zajedničku fotografiju sa ministrom Malim.

U toku su radovi na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru koje će biti izgrađen Nacionalni fudbalski stadion i novi sajam, gde će biti održana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo, od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Takođe, tu će biti izgrađen i veliki broj stambenih, poslovnih i komercijalnih zgrada, rekao je Mali i istakao da je to ogroman građevinski poduhvat koji će zaposliti kompletnu građevinsku industriju, podizvođače, kamenolome i doneti veliku korist celokupnoj privredi Srbije.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

- Potvrdili smo da umemo, da znamo da pobeđujemo i evo, pobedili smo i u ovoj utakmici da budemo domaćini Ekspa 2027. Radi se, gradi se i od ovoga svi građani Srbije imaće koristi, jer će naša zemlja te godine biti ekonomski centar sveta - rekao je Mali i dodao da je Srbija dokazala da ide napred i potvrđuje poziciju apsolutnog lidera u regionu.

Foto: Novosti

On je kazao da će se na ovom prostoru kod Surčina na 150 hektara graditi potpuno nove građevine, od kojih će se na oko 32 hektara nalaziti novi Nacionalni stadion, dok je na oko 25 hektara predviđeno da bude novi Ekspo 2027, dok će ostalo biti Beogradski sajam, veliki broj hotela, stambenih i poslovnih objekta.

- Gradimo jedan potpuno novi grad i definitivno ovo je zajedno sa projektom Beogradskog metroa koji je na neka tri-četiri kilometra odavde, na Makiškom polju, najveći građevinski projekat u ovom delu Evrope u ovom trenutku - kazao je Mali podsetivši da je pre dva dana otvoren i sektor B obilaznice oko Beograda, a pre mesec dana Vojvođanska ulica od Surčina ka Novom Beogradu. Ministar je dodao i da je ovo deo Beograda koji će se najviše razvijati u narednom periodu. Mali je istakao i da kompleks Ekspa i novog Nacionalnog fudbalskog stadiona treba da budu završeni do kraja 2026. i da ukoliko tako ne bude, on lično preuzima odgovornost na sebe zbog toga.

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

- Ako uspeha bude, svi smo odgovorni, ali ako bude neuspeh neka ja budem odgovoran, ali mi nećemo dozvoliti da odustanemo - kazao je ministar finasija.

On je naglasio da je izuzetno ponosan što je Srbija i Beograd dobio priliku da bude domaćin Ekspo 2027, podsećajući da je u toj utakmici naša zemlja pobedila Ameriku, Tajland, Argentinu i Španiju.

- Niko nije očekivao da jedna mala Srbija tako nešto uradi. To je rezultat napornog rada i velika zasluga i veliki uspeh svih građana Srbije - rekao je Mali.

On je naglasio i da Beograd očekuje preko tri miliona posetilaca samo 2027, i da se procenjuje da će se ostvariti prihodi od preko milijardu evra.

- Beograd i Srbija biće domaćini 2027. preko 120-130 zemalja. Svi će oni doći da predstave sebe, a to će biti prilika i da razgovaramo o saradnji, privredi, novim radnim mestima, fabrikama... Sve aktivnisti koje ćemo da radimo u naredne četiri godine biće usmerene ka tome - rekao je Mali.

Ministar finansija je podsetio i da je Srbija 2012. bila na ivici bankrota, ali da će 2027. Srbija biti ekonomski centar sveta.

On je naveo da će se u narednom periodu raditi još mnogo toga, između ostalog navodeći da će se uređivati i fasade, uvoditi i neki novi sadržaji.

- Sad razmišljamo i kako da stimulišemo hotelijere da grade još hotela, jer mi danas u Beogradu imamo 11.400 ležajeva, a nama treba duplo više - kazao je ministar.

On je kazao i da će na ovom prostoru biti i četiri nove saobraćajnice i jedna nova petlja, a gradi se i nova železnička pruga koja će povezati Zemun Polje sa aerodromom i novim stadionom i ide prema Obrenovcu.

Srbija je jedina zemlja iz jugoistočne Evrope koja se kandidovala da bude zemlja domaćin Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. sa temom "Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve". Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine zvanično podneli kandidaturu za domaćina ove prestižne izložbe, a nakon toga, u junu prošle godine, u Parizu je održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje ove izložbe.

Srbija je 21. juna izabrana za domaćina Ekspo 2027. pobedivši u sva četiri kruga glasanja na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u kojima je imala najveći broj glasova, a u poslednjem krugu jedini protivkandidat je bila Španija.

Zemlje članice BIE dale su Srbiji devet glasova više nego Španiji, preciznije Srbiji je dat 81 glas, a Španiji 70.

BONUS VIDEO: BRNABIĆ: Naivno sam poverovala Miroslavu Aleksiću da se Lončar poznaje sa Kecmanovićem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (52)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)