"NOVOSTI" NA LICU MESTA: Evo gde će se graditi EKSPO (FOTO)

Novosti onlajn

23. 06. 2023. u 07:00 >> 10:50

NACIONALNI stadion, "Ekspo" i novi sajam gradiće se između auto-puta "Miloš Veliki" i nove obilaznice oko Beograda na teritoriji gradske opštine Surčin.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Ево где ће се градити ЕКСПО (ФОТО)

Foto: Novosti

Ta lokacija je odlična za dolazak iz svih krajeva zemlje. Ukupna površina prostora je 167 hektara, a od toga će "Ekspo" zauzeti 87 hektara. Kako saznajemo, u toku su pripremni radovi na izgradnji cele infrastrukture.

Foto: Novosti

Projektom je predviđena gradnja četiri saobraćajnice sa pet raskrsnica u nivou i jedna petlja. Širina puteva će biti četiri kolovozne trake sa po 3,5 metara. Glavne saobraćajnice će biti dužine od oko 7,85 kilometara sa objektima duž trase. Planiran je i prostor za parkiranje automobila oko stadiona i uređenje zelenih površina. 

Prostor za veliku svetsku izložbu EKSPO 2027

Podsetimo, Srbija je u sredu u jakoj konkurenciji u Parizu pobedila Argentinu, Minesotu, Tajland i špansku Malagu i time dobila da se u našoj zemlji održi svetska izložba EKSPO 2027.

Organizacija ove manifestacije će za našu zemlju značiti priliv novca, investicije koje će se višestruko vratiti, prelivanje na ugostiteljstvo, turizam, hotelijerstvo, nova radna mesta, rast zarada u tim granama. Posledično, to znači i veći privredni rast i jaču snažniju ekonomiju.

Specijalizovana izložba „BEOGRAD EXPO 2027/EXPO BELGRADE 2027“ sa temom „Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve“/“Play for Humanity – Sport and Music for All” biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine.

Vučić: Sada moramo da počnemo ubrzano da radimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom izbora Srbije za domaćina svetske izložbe EKSPO 2027, rekao da se očekuje da direktan ekonomski efekat bude oko 500 miliona, a indirektni oko 600 miliona, i da će Beograd postati najveće gradilište u Evropi.

- To će biti kompletno nove sajamske prostorije, fantastično uređene, sa tim otvorenim krovom, da bi se priroda dočarala, to su najbolje arhitekte radile - istakao je Vučić u sredu.

Kako je dodao na izložbu će doći najmanje 97 zemalja i "bogzna koliko međunarodnih organizacija, institucija, agencija".

Foto: Tanjug

- Sada moramo da počnemo ubrzano da radimo, od nacionalnog stadiona do samog EKSPO prostora, do izgradnje stambenih kvadrata u kojima ćemo da smestimo učesnike izložbe, a posle toga da razgovaramo kako da prenamenimo stanove i kome od ovih ugroženih struktura koje nemaju rešeno stambeno pitanje da to učinimo - rekao je predsednik.

Napomenuo je da su, prilikom glasanja za dodelu organizacije izložbe, sve zemlje Evropske unije bile uz Španiju, ali da je Srbija uspela da pobedi uz ogromnu podršku afričkih i azijskih zemalja, ali i zemalja regiona, kojima je beskrajno zahvalan na tome.

- Veliki uspeh za Srbiju i rekao bih za ceo region. Ovo će biti centar sveta, najbolji deo sveta u tom trenutku - naglasio je Vučić.

- Nama ostaje da radimo, ali prethodno moramo da sačuvamo mir i da se izborimo za naše ljude - zaključio je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!