MASOVNI ŠTRAJKOVI UZELI SVOJ DANAK: Svet suočen sa varljivim letom u avio-industriji

Novosti Onlajn

24. 06. 2023. u 21:08

OTKAZIVANjE letova i ogromne gužve na aerodromima širom sveta, potpuno su očekivane pojave, budući da se avio-industrija prema svim znacima ipak još uvek nije oporavila od pandemije korona virusa.

МАСОВНИ ШТРАЈКОВИ УЗЕЛИ СВОЈ ДАНАК: Свет суочен са варљивим летом у авио-индустрији

foto: Shutterstock

 Masovni štrajkovi aerodromskih radnika, uz druge faktore doveli su do velikog broja otkazanih letova širom Evrope, što je prema svemu sudeći predodredilo veoma varljivo leto 2023. godine čitave avio-industrije.

Iako se na prvi pogled činilo da će ambicije za dinamičnu letnju sezonu avio-kompanija biti ispunjene, izgleda da je realnost ipak drugačija. Rukovodioci Ameriken erlajnza u svom ambicioznom izveštaju s početka godine najavili su povećanje broja sedišta u svojim avionima. Međutim, ubrzo nakon toga, putnike su iznenadili otkazivanjem preko 50.000 planiranih letova, a najviše su bili pogođeni aerodrom O’Her u Čikagu i međunarodni aerodrom u Dalasu.

Čini se da je stvar imala domino efekat i na druge kompanije. Nedavno je Lufthanza najavila otkazivanje i potencijalno odlaganje preko 30.000 letova iz svoje mreže destinacija, a slično je najavio i Rajaner, vodeća niskotarifna evropska kompanija – pre svega na rutama visoke frekvencije između Britanije i Irske. 

Avio-kompanije i aerodromi često nemaju uticaj na otkazivanje i odlaganje letova. Nepovoljni vremenski uslovi nedavno su uticali na otkazivanje i pomeranje reda letenja na jednom od najfrekventnijih aerodroma u Njujorku - Džon F. Kenedi. Nedostatak delova u proizvodnji koji onemogućuje servisiranje, ali i isporuku aviona, prinudio je Transaviu da ukine 335 letova, a štrajkovi aerodromskih službi u Španiji protiv kompanije Er Europa, koji uveliko traju i za koje se ne zna kada će biti okončani, pogađaju celu industriju bez izuzetka. 

Mnogi vazduhoplovni analitičari se slažu da će leto pred nama biti dinamično i za većinu avio-kompanija turbulentno, ali su predviđanja takva da avio-industrija može da podnese pritisak i izazove pred kojima se našla.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)