POČELI RADOVI NA IZGRADNJI KAMPUSA BIO4: Vučević - Projekat od strateškog značaja za dalji razvoj Srbije (FOTO)

Novosti online

29. 05. 2023. u 13:48

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovali su danas početku pripremnih radova na izgradnji objekta u okviru projekta BIO4 na lokaciji Rakovica selo.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ КАМПУСА БИО4: Вучевић - Пројекат од стратешког значаја за даљи развој Србије (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram/milosvucevic_odbrana

Obilasku su prisustvovali ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i v. d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ Luka Dragačević.

Predsednica Vlade Brnabić, nakon obilaska, rekla je da će projekat BIO4 kampus obezbediti dalji održivi rast, da Srbija sačuva mesto među evropskim liderima u oblasti savremenih tehnologija, jer, kako je dodala, biotehnologija je budućnost, sinergija između informacionih tehnologija i veštačke inteligencije i svega onoga što se naziva nauka o životu.

Ministar Vučević, tom prilikom, istakao je da je Ministarstvo odbrane pouzdan partner, zajedno sa ostalim ministarstvima, u realizaciji ovog bitnog projekta.

– Ovaj projekat možda nije za sveukupnu javnost preterano atraktivan, a strateški je bitan i od strateškog je značaja za dalji razvoj Republike Srbije, pre svega po pitanju zdravlja, ali i bezbednosti naših građana, odnosno naše države. I sve ovo što vidite na lokaciji Rakovica selo je koordinirano sa svim ministarstvima koja su uključena, a nosilac aktivnosti je Ministarstvo odbrane – rekao je ministar Vučević.

On je istakao da će se voditi računa da sve bude urađeno po pravilima i u okviru predviđenih rokova.

– Čestitam svima koji su pokrenuli ovu inicijativu i osmislili, ne samo novu lokaciju ili premeštanje instituta “Torlak” i civilnog i vojnog dela, nego pre svega ono što će predstavljati izgradnja BIO4 kampusa i budućnosti Srbije, svakako i sigurnije zdravstvene bezbednosti svih naših građana – poručio je ministar Vučević.

BIO4 kampus, koji skraćeno predstavlja četri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet, jedinstven je multidisciplinarni projekat u širem regionu. Planirano je da se u njemu nalaze naučne institucije i fakulteti.

(nsuživo.rs)

BONUS VIDEO: IZAĐI MALA: Pogledajte šta Srbi pevaju Kurtijevom gradonačelniku u Zvečanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

NASTAJE NOVI OKEAN: Pukotina cepa kontinent na dva dela - naučnici izmerili pokrete zemlje i dali prognoze (VIDEO)