Mtel lider u isplati dividende

Promo

25. 05. 2023. u 21:05

“TELEKOM Srpske” je jedino telekomunikaciono preduzeće u Evropi i jedino preduzeće u čitavom regionu koje od 2007. godine isplaćuje čitavu neto dobit u obliku novčane dividende. Ovaj način isplate ne samo da je jedinstven i neobičan za telekomunikacije nego i sve druge delatnosti.

Мтел лидер у исплати дивиденде

Foto: Printscreen

 Poređenja radi, posljednjih 12 meseci racio isplate dividende u “Telekomu Austrija” je 29 odsto, “BH Telekom” je isplatio 55 odsto zarade po akciji, a ukupan prosek za branšu iznosi ispod 40 odsto.

Sa druge strane, “Mtel” skoro dve decenije isplaćuje dividendu na nivou 100 odsto.

Od kada je većinski vlasnik “Telekoma Srpske” postao “Telekom Srbija” isplaćeno je po osnovu dividende 1,2 milijarde KM, što ga čini apsolutnim liderom na našim prostorima. Zato se i akcije “Mtela” smatraju najsigurnijim ulaganjem na tržištu.
Od 2019. godine, kada počinje ozbiljan investicioni ciklus povećavaju se i prosečne godišnje investicije koje iznose rekordnih 165 miliona KM.

Shodno pomenutom, a u želji da poslovanje uskladimo sa svetskom praksom, a akcionarima omogućimo dalji rast njihovih ulaganja, upravni odbor “Telekoma Srpske” doneo je odluku da se deo dobiti za 2022. godinu prebaci u neraspoređenu dobit i na taj način povećaju kapaciteti za dalje investicije i rast akcija i vrednosti kompanije. Zbog toga smo trenutno isplatili polugodišnju dividendu za prvih 6 meseci.

Ovakav potez može imati samo pozitivan efekat na poslovanje, a eventualne reakcije na berzi mogu biti kratkotrajne, nakon čega će cena akcija nastaviti da raste.

“Mtel” je kao i 2022. godine i u prvom kvartalu ove godine poslovao sa velikom dobiti i zabeležio rast korisnika. Stoga smo se fokusirali na poteze koji će omogućiti dodatno jačanje kompanije, zbog čega je i odlučeno da neraspoređenu dobit preusmerimo u dalje investicije i rast.

Da su potezi uprave “Mtela” usmerani ka dodatnom razvoju i rastu vrednosti kompanije, osim dosadašnjih uspeha, potvrđuje i struka. Stav ekonomista je da je odluka “Mtela” mudra i da daje dodatnu sigurnost akcionarima da će se očuvati stabilnost poslovanja s obzirom na to da nijedna svetska kompanija ne isplaćuje stoprocentnu dividendu, naročito ne tokom investicionog ciklusa i da je to jedina racionalna i odgovorna odluka.

Inače, primena nove prakse u isplati dividende će još više povećati rentabilnost poslovanja, a kroz trasformaciju akcija dividende u akcije rasta otvorile bi se nove mogućnosti za kompaniju i napravila dodatna vrednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Kako je legendarni Bata Živojinović dobio nadimak Životinja