BELORUSKI PREDSEDNIK: Evroazijska ekonomska unija, BRIKS i ŠOS formiraju najveću integracionu zajednicu

Novosti online

24. 05. 2023. u 17:31

RAZVOJ saradnje između EAEU i zemalja BRIKS i ŠOS dovešće do stvaranja najvećeg svetskog integracionog udruženja, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na plenarnoj sednici drugog Evroazijskog ekonomskog foruma.

БЕЛОРУСКИ ПРЕДСЕДНИК: Евроазијска економска унија, БРИКС и ШОС формирају највећу интеграциону заједницу

Foto: EPA

-Po našem mišljenju, kombinacija integracionih napora u formatu naše Evroazijske (ekonomske) unije, ŠOS-a i BRIKS-a doprineće stvaranju najveće koalicije država, ako se, kako narod kaže, ne okliznemo i ne prospavamo, rekao je on.

Predsednik Belorusije je podsetio na početke evroazijskog integracionog formata.

-Da budem iskren, ... bio sam prisutan na početku mnogih procesa. Moram da sugerišem da se naše evroazijstvo, Evroazijska ekonosmka saradnja, rodila u kuhinji predsednika Putina. Zaista je bilo tako. I tada je ideja bila dobra. Sećam se kada nas je pozvao kući. Ono šđto je specifično i da je tada Ukrajina bila sa nama. Tadašnji predsednik Leonid Danilovič Kučma, rekao je Lukašenko.

On se prisetio da je tada „malo verovatno da će od toga nešto biti, zbog situacije koja je već tada počela da se formira na postsovjetskom prostoru i u našem regionu“.

-Sastavili smo čak 28 dokumenata zajedno sa Ukrajinom, ali je onda Ukrajina, kako sam očekivao, izašla iz ovog procesa, nastavio je beloruski predsednik.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024