NAJSLAĐA JE SRPSKA SUVA ŠLJIVA: Naš proizvod nema premca po kvalitetu

V. I.

04. 12. 2023. u 10:49

JEDNA od omiljenih zdravih poslastica, po kojoj je prepoznatljiva Srbija širom sveta jesu suve šljive. Manje količine šljiva koje se ne prodaju u svežem stanju i koje ne završe u lampecima za rakiju, odlaze u sušare i tako osušene su veoma tražena roba na svetskom tržištu.

НАЈСЛАЂА ЈЕ СРПСКА СУВА ШЉИВА: Наш производ нема премца по квалитету

Foto: V. Ilić

Ove godine, kazivali su nam vlasnici sušara u čačanskom kraju, nešto je slabija potražnja u odnosu na prošlu godinu, jer je velika konkurencija.

- Najveća konkurencija dolazi iz Čilea, Argentine i Francuske, jer je njihova suva šljiva nešto jeftinija od domaće. Ipak, što se tiče kvaliteta, tu nam nema ravnoga. Zato su tržišta poput Nemačke ili Grčke, kojima je bitniji kvalitet, uvek dostupna našim proizvođačima - rekao nam je D. M. iz Čačka, napominjući da je ove sezone ponovo krenuo izvoz za Rusiju, posle pauze od nekoliko godina.

Veće količine sušene šljive na svetskom tržištu uticale su i na ovogodišnju cenu, koja je niža nego lane. Tako se za kilogram ove poslastice u inostranstvu plaća od 1,5 do 1,8 evra, a prošle godine je cena išla i do 2,3 evra. Ove godine, do kraja novembra, izvezeno je oko 20.000 tona suve šljive na inostrano tržište, najviše za Grčku.

Količine

DARKO Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku, rekao nam je da Srbija danas proizvodi vrlo male količine suve šljive u odnosu na vreme od pre sto godina. I dalje smo u samom vrhu po izvozu suve šljive, tako da se danas nalazimo na desetom mestu - naglašava Jevremović.

Manje količine ovako obrađene šljive završi i na domaćem tržištu. Na kvantašu se trenutno suva šljiva prodaje od 350 do 400 dinara, dok se na pijacama širom Srbije nudi i do 550 dinara po kilogramu. Najveća potražnja je tokom božićnog posta i praznika.

- Svake godine sušimo stotinak tona. Malo smo imali i svog roda. Iako imamo sedam hektara naše šljive, nismo imali ni 30 procenata roda kojeg smo očekivali. Šljiva je čudno ponela ove godine. Imala je lepog vremena kada je sazrevala. Međutim, puna je vode, žilava je i prosto ovakvu šljivu do sada nismo imali - rekao je R. Lj., čuveni čačanski proizvođač suve šljive. - Kupci su tradicionalno naši ovde u Srbiji, a Grčka je sada aktuelna. Pokušavamo sada da se vratimo na rusko tržište. Imamo konkurenciju Čile koji suši šljivu na otvorenom i koja je spremna za 20 dana. Ove godine su se pojavili i oborili su cenu za čak 20 odsto. 

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)