STREPE OD "USTAVNE KRIZE": Američka ministarka upozorava na potencijalni neuspeh Kongresa

Srna

07. 05. 2023. u 17:32

AMERIČKI ministar finansija Dženet Jelen upozorila je danas da bi neuspeh Kongresa da podigne gornju granicu zaduživanja mogao da izazove "ustavnu krizu", sa posledicama po finansijska tržišta i kamatne stope.

СТРЕПЕ ОД УСТАВНЕ КРИЗЕ: Америчка министарка упозорава на потенцијални неуспех Конгреса

Foto: Tanjug/AP Photo

Jelenova je u intervjuu "Ej-Bi-Si njuzu" rekla da pregovori o gornjoj granici duga ne bi trebalo da se odvijaju "sa pištoljem uperenim u glavu američkom narodu" i ponovila upozorenje poslanicima da administracija može da plaća svoje račune samo do početka juna bez povećanja ograničenja.

Prethodno određena gornja granica zaduživanja dostignuta je u januaru.

Zamenik ministra finansija Voli Adejemo takođe je upozorio na rizik od neplaćanja obaveza tokom intervjua stanci MSNBC, preneo je Rojters.

- Bankrot bi bio katastrofa za SAD. Ako bismo propustili da otplatimo dug, to bi imalo užasan uticaj na kamatne stope - rekao je Adejemo.

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se u Beloj kući 9. maja sa predsednikom Predstavničkog doma, republikancem Kevinom Mekartijem, liderom republikanske manjine u Senatu Mičem Mekonelom i demokratama najvišeg ranga i početi pregovore pre nego što SAD ostanu bez novca da plaćaju svoje račune već od 1. juna.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne: Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)