"POLITIKO": EU i SAD planirale sankcije protiv Rusije još u novembru 2021.

Novosti online

30. 04. 2023. u 16:21

EVROPSKA unija i SAD su tajno počele da prave nacrte sankcija protiv Rusije još u novembru 2021. godine, piše evropsko izdanje lista „Politiko“, pozivajući se na izvore iz Evropske unije.

ПОЛИТИКО: ЕУ и САД планирале санкције против Русије још у новембру 2021.

Vladimir Putin, Foto Tanjug

Ova ocena objavljena je u tekstu u kojem se razmatraju „posebni odnosi“ predsednika SAD Džozefa Bajdena i šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

List je potvrdio da Brisel i Vašington počeli da pripremaju sankcije protiv Rusije a ne samo mnogo pre početka specijalne vojne operacije, već i pre pregovora koje je Moskva pokrenula u januaru 2022. o zaustavljanju širenja NATO-a i obezbeđivanju bezbednosnih garancija Rusiji.

Prema pisanju lista, tokom sastanka u Ovalnom kabinetu, Bajden je, neposredno pošto je „saslušao izveštajepredstavnika nacionalne bezbednosti i obaveštajnih službi o koncentraciji ruskih snaga u blizini granice“, preneo svoju zabrinutost Ursuli fon der Lajen.

Nakon sastanka, tim šefice Evropske komisiej je počeo tajno da radi s američkom administracijom na paketu sankcija protiv Rusije, koje bi mogle biti uvedene ako „Moskva odluči da pošalje trupe preko granice“, piše Politiko.

List smatra da je tajni rad na sankcijama dokaz „posebnog odnosa” američkog predsednika i šeficeEvropske komisije, ali i argument da nije potrebno samo d Bajden bude ponovo izabran za šefa Bele kuće 2024. godine nego i da se obnovi mandat Fon der Lajenovoj u ime „transatlantske budućnosti“.

„Politiko“, međutim, skreće pažnju i na nesuglasice EU i SAD, posebno zbog američkog akta o smanjenju inflacije, koji podriva konkurentnost evropske privrede.

Usled sankcija Rusiji, inflacija u evrozoni je 2022. dostigla rekordnih 9,2 odsto, ekonomski rast u Evropi pao je skoro na nulu, a u pojedinim zemljama, uključujući Nemačku, počela je recesija.

Pokušaji zabrane ruskog izvoza izazvali su ozbiljne šokove u globalnomlogističkom sistemu, blokiranje ruskih suverenih finansijskih sredstava pokrenulo je uništenje globalnog finansijskog sistema zasnovanog na dolarima, ozbiljno narušavajući veru svetskih država u pouzdanost dolarskih sredstava.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)