MMF PRIZNAO: Ruska ekonomija otpornija nego što se očekivalo

Novosti online

29. 04. 2023. u 20:07

EKONOMIJA Ruske Federacije bolje se izborila sa sankcionim pritiscima nego što je bilo očekivano, saopštio je Međunarodni monetarni fond u svom ovomesečnom izveštaju.

ММФ ПРИЗНАО: Руска економија отпорнија него што се очекивало

Foto: Shutterstock

-Ruska ekonomija, kako se pokazalo, znatno je otpornija na sankcije, nego što su to mnogi stručnjaci očekivali. Posle oštrog pada u drugom kvartalu prošle godine, privreda se ozbiljno oporavila u trećem i četvrtom kvartalu, smanjivši pad proizvodnje tokom 2022. godine do 2,1 odsto, javljaju iz MMF-a.

“Neočekivano jaki rezultati” na kraju prošle godine povezani su sa stabilnim izvozom nafte i rastom cena nafte.

Ipak, tokom ove godine, MMF očekuje naglo smanjenje poreskih prihoda zbog pada cena nafte i gasa, dok će BDP, kako se očekuje, porasti za 0,7 odsto.

Pomoćnik predsednika Rusije Maksim Oreškin pre nekoliko dana je izjavio da država očekuje da će BDP rast biti od jedan do dva odsto.

Ekonomija Ruske Federacije, kako je kazao, počela je da registruje pozitivan trend u julu prošle godine. Očekuje se porast plata i krajem aprila i krajem godine, a država je kao strateški cilj označila i formiranje novog ekonomskog modela kojim će Rusija sebi omogućiti samostalnost i nezavisnost.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)