APSOLUTNO PROTIV: Budimpešta neće da uvodi sankcije ruskoj nuklearnoj industriji

Novosti online

24. 04. 2023. u 17:16

MAĐARSKA ne pristaje čak ni na delimično uvođenje sankcija ruskoj nuklearnoj energetici, kako to predlažu baltičke zemlje, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

АПСОЛУТНО ПРОТИВ: Будимпешта неће да уводи санкције руској нуклеарној индустрији

FOTO: AP/Tanjug

-Ako bi se donela odluka o sankcijama u nuklearnoj oblasti, to bi značilo da bi bezbednost isporuka energije jednoj zemlji-članici EU, Mađarskoj, postala konkretno sasvim nemoguća u narednom periodu... Moje kolege sa Baltika su pitale, da vidimo da li možemo... da uvedemo malo sankcija (ruskoj) nuklearnoj energetici – ne, ne može. Takođe malo, ne može, rekao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, apsolutno je jasno da će se u tom slučaju svako ko želi da ugrozi snabdevanje Mađarske energentima naći u situaciji koju će iskoristiti“.

Sijarto je podsetio da nemačka vlada ne izdaje dozvolu „Simensu“ za isporuku opreme za izgradnju nuklearne elektrane „Pakš 2“, iako sankcije nisu uvedene ruskoj nuklearnoj energetici.

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis ranije je predložio postepeno uvođenje sankcija ruskoj državnoj korporaciji „Rosatom“ ili uvođenje sankcija Rusiji u oblasti nuklearne energije, ali da se da dve godine za završetak ugovora, uključujući i za izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Pakš“ u Mađarskoj.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)