CENA LUKOVINE ŠOKIRALA POTROŠAČE: U ponudi brojni prozivodi za farbanje jaja, neki su papreni

E.B.T.

13. 04. 2023. u 14:59

UOČI predstojećeg Uskrsa tezge na pijacama i rafovi u radnjama puni su različitih vrsta jaja i proizvoda za njihovo farbanje. Poslednjih godina je sve popularniji starinski način bojenja lukovinom, ali je njena cena neprijatno iznenadila građane. U jednom trgovinskom lancu 30 grama ljuske od luka košta, čak, 250 dinara. Ta količina je namenjena za farbanje 30 jaja.

ЦЕНА ЛУКОВИНЕ ШОКИРАЛА ПОТРОШАЧЕ:  У понуди бројни прозиводи за фарбање јаја, неки су папрени

privatna arhiva

Ako je za utehu, pakovanje istog proizvođača na popustu u drugim marketima može da se nađe i za 200. Najpovoljnija je ponuda na zelenim pijacama, gde se kesa lukovine prodaje duplo jeftinije, za 100 dinara.

Potrošači su nezadovoljni paprenom cenom i smatraju da je trebalo sami na vreme da se pripreme, jer bi za te pare imali i luk i ljuske. Prethodnih godina je za isti novac moglo da se dobije više i jednog i drugog, nego sada. U međuvremenu je i luk poskupeo, pa kilogram košta uglavnom od 170 do 200 dinara.

Građani sa kojima smo razgovarali ističu da je sve skupo, ali žele da im uskršnja trpeza bude šarena i bogata, pa ne štede. Većina se opredeljuje za farbanje jaja veštačkim bojama, jer im je to jednostavnije. One su i isplativije, mada prirodni način bojenja ima svojih prednosti.

Veštačke boje se u trgovniskim lancima prodaju po povoljnijoj ceni nego na pijačnim tezgama. Kesica farbe za 10 jaja košta pet dinara. Mnogi su zadovoljniji gel-bojama, a jedno pakovanje za 20 do 25 jaja prodaje se od 150 do 210 dinara. Nedavno se u pojedinim marketima pojavila ova vrsta farbe od novog proizvođača, koja je namenjena za 60 jaja. Sadrži četiri boje, a na akciji se može naći za 117 dinara. I to je, verovatno, najpovoljnija ponuda. Na pijačnim tezgama gel farba košta uglavnom 200 dinara, a kesica boje pet dinara.

privatna arhiva

PRAZNIČNO: Gorica Marković iz Gornje Trnave

ŠARENA GORIČINA TEZGA

GORICA Marković iz Gornje Trnave u Topoli već 30 godina, na jednoj beogradskoj pijaci, uoči Uskrsa, donosi jaja koja sama farba i prodaje ih. Njena tezga se šareni od boja, a u ponudi su sve vrste, od kokošijih do guščijih i morkinih.

- Sutra donosim ceo asortiman, trebalo je tada da dođete - kaže naša sagovornica. - Stalne mušterije ih kupuju, nema problema sa potražnjom.

Cene jaja imaju veliki raspon, a na beogradskim pijacama kokošija se prodaju uglavnom od 18 do 25 dinara, u zavisnosti od veličine. Bela, koja su posebno tražena pred Uskrs, jer se boja najbolje "prima", koštaju od 20 do 30. Rekorder su guščija i morkina jaja, za koja treba izdvojiti 200 dinara. Kod proizvođača Dragana J. iz Valjeva jedno kokino jaje prilično je skupo i košta 40 dinara, ali, kako ističe, nema problema sa potražnjom.

- Stalne mušterije kupuju, ostalo mi je još samo 200 komada - kaže naš sagovornik koji prodaje na jednoj beogradskoj pijaci. - Oni znaju da su to kvalitetna jaja od kokošaka koje kljucaju po dvorištu.

Drugi proizvođač, koji u ponudi ima i sitnija i krupniji po ceni od 18 do 25 dinara, kaže da potrošači pazare i gunđaju, ali da je navikao, jer tako rade već godinama. U nekim trgovinskim lancima na akciji mogu da se nađu najjeftinija obična kokošija po ceni od 16, a najskuplja su uglavnom 30 dinara.

Mnogi nemaju vremena, pa se odlučuju da na pijačnim tezgama kupe bojena i ukrašena jaja. U ponudi su sve vrste, a obična od koke se uglavnom prodaju za 80 dinara. Jaje šarano perom sa voskom može da se nađe i za 40 dinara, ali ide i do 100 dinara. Ofarbano guščije i morkino košta 250 dinara. U trgovinskim lancima varira i cena uskršnje pšenice. Prodaje se za 270 dinara, ali na akciji se može naći i za 240 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju