UKRAJINA KUPUJE GAS OD SLOVAČKE: Produže ugovor o uvozu plavog energenta sa slovačkim operaterom

Tanjug

03. 04. 2023. u 19:49

UKRAJINSKI državni operater za tranzit gasa (GTSO) i slovački operater Eustrom, dogovorili su se da produže do 30. septembra ugovor o ruti za uvoz gasa od 42 miliona kubnih metara dnevno za Ukrajinu, saopštio je danas GTSO.

УКРАЈИНА КУПУЈЕ ГАС ОД СЛОВАЧКЕ: Продуже уговор о увозу плавог енергента са словачким оператером

Foto: Tanjug

Eustream je obezbedio povećanu količinu u skladu sa sporazumom postignutim u februaru 2022. o privremenom povećanju kapaciteta izvoza gasa u Ukrajinu, preko interkonekcije u Budincu, preneo je Rojters.

Kada je reč o političkim odnosima dve zemlje, Slovačka je dosledno podržavala Ukrajinu, dok je na njenom čelu bila vlada desnog centra koja je pala krajem prošle godine

Stranke koje su do tada činile vlast, prema rezultatima anketa, imaju manju podršku od partije bivšeg premijera Roberta Fica koja se protivi upućivanju veće vojne pomoći Kijevu.

Slovački parlament odobrio je 31. januara skraćenje četvorogodišnjeg mandata za pet meseci, pa prevremeni izbori treba da budu održani 30. septembar.

Prema anketi, koja je sprovedena lane u decembru, 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i SAD odgovorni za rat u Ukrajini.

Podrška NATO-u u Slovačkoj manja je nego u većini drugih članica tog vojnog saveza, pokazalo je istraživanje Alijanse.

Fico je rekao da su rat započeli "ukrajinski fašisti" 2014. godine i da nema šanse da Ukrajina povrati Krim koji je pripojila Rusija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)