"SRBIJA ĆE SE DOBRO PRIPREMITI ZA ZIMU" Vučić: Obezbedićemo više od 700 miliona kubnih metara gasa

Tanjug

28. 03. 2023. u 13:42

SRBIJA će se dobro energetski pripremiti za sledeću zimu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i naveo da će Srbija obezbediti više od 700 miliona metara kubnih gasa, što, kako je rekao, nikada nije imala.

СРБИЈА ЋЕ СЕ ДОБРО ПРИПРЕМИТИ ЗА ЗИМУ Вучић: Обезбедићемо више од 700 милиона кубних метара гаса

Foto arhiva

- Sada imamo 520 miliona metara kubnih rezervi gasa, rezerve rastu i imamo dozvolu za još 100 miliona kubnih metara da napunimo u Banatskom Dvoru, a imamo i dogovor sa Mađarima da još dopunjavamo skladište koje smo iznajmili u ovoj zemlji, tako da ćemo obezbediti rezerve gasa veće od 700 miliona kubnih metara - rekao je on odgovarajući na pitanja novinara o tome kako će se rat u Ukrajini odraziti na energetsku stabilnost i kakva nas sledeća zima očekuje.

On je odgovarajući na novinarska pitanja nakon razgovora sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, koja se nalazi u zvaničnoj poseti našoj zemlji, rekao da ćemo se spremiti za zimu i dodao da nikada ne možemo biti sigurni da li će to biti dovoljno jer, kako je rekao, kada dođu hladni dani, troši se mnogo više, čak i do 16 miliona kubnih metara dnevno i tada se rezerve dramatično tope i na dnevnom nivou.

- Zato smo razgovarali sa grčkim partnerima i oko našeg lakšeg pristupa Aleksandropolju. Ja verujem da ćemo u oktobru završiti izgradnju interkonektora sa Bugarskom, gde bismo mogli da uvozimo oko tri do tri i po miliona kubnih metara gasa na dnevnom nivou ukoliko zatreba - rekao je Vučić.

Kao veoma važno za energetsku spremnost za sledeću zimu, naveo je da će Srbija od septembra imati novi energetski objekat, a reč je o Termoelektrani Kostolac 3, što će nam, kako je rekao, pomoći da imamo stabilnije snabdevanje električnom energijom.

Dodao je da sada ne vidi preveliki razlog za brigu oko toga kakva će nam energetski biti sledeća zima, ali da se plaši da ćemo se suočavati sa još većim posledicama rata u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (218)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna