INVESTITORI NA OPREZU: Bankarske akcije ponovo naglo pale

Tanjug

24. 03. 2023. u 21:54

Bankarske akcije ponovo su naglo pale, a evropski giganti Dojče banka i UBS sa zabrinutošću gledaju na to što regulatori i centralne banke još uvek nisu obuzdali najgori šok za bankarski sektor od svetske finansijske krize 2008. godine.

ИНВЕСТИТОРИ НА ОПРЕЗУ: Банкарске акције поново нагло пале

Foto: Piksabej

Usred nestabilnosti tržišta, evropski političari izrazili su podršku bankama, a nemački kancelar Olaf Šolc, francuski predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske centralne banke Kristin Lagard danas su tvrdili da je sistem stabilan, preneo je Rojters.

Akcije najveće nemačke banke izgubile su petinu svoje vrednosti do sada ovog meseca, a cena njenih petogodišnjih kreditnih promena (CDS), oblika osiguranja za vlasnike obveznica, skočila je danas na najviši nivo u četiri godine, na osnovu podaci iz S&P Market Intelidžens.

Indikatori stresa i dalje su prisutni na finansijskom tržištu, računajući i pad evra u odnosu na dolar, smanjenje prinosa na obveznice i rast troškova osiguranja od neplaćanja banaka, uprkos naporima kreatora politike širom sveta da uvere investitore u suprotno.

- Osnovno raspoloženje se i dalje svodi na oprez i u ovom okruženju niko ne želi da ulazi u rizik za vikend - rekao je analitičar Nordi Jan fon Gerih.

Istakao je da je situacija veoma promenljiva i prerano je reći da će se stvari smiriti.

Dodatni dug prvog reda (AT1) evropskih banaka, tržište od 275 milijardi dolara koje je stavljeno u centar pažnje investitora tokom spasavanja Kredi Suis AG, takođe je bilo pod dodatnim pritiskom prodaje.

- Događaji na tržištu AT1 znače da je većina evropskih banaka u ovom trenutku podstaknuta da izdaje običan vlasnički kapital, što je razvodnjavanje za akcionare, a takođe i razlog zašto se bankarske akcije resetuju na niže - rekao je šef strategije kapitala u kompaniji Sako Banka Peter Garnri.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!