RUSIJA DALA SAGLASNOST: Prehrambeni sporazum produžen za 60 dana

Novosti online

18. 03. 2023. u 17:50

RUSIJA je dala saglasnost da se Prehrambeni sporazum produži za 60 dana, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

РУСИЈА ДАЛА САГЛАСНОСТ: Прехрамбени споразум продужен за 60 дана

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Kako je rekla, sve strane koje su učesnice u ovom sporazumu su obaveštene da je Rusija dala saglasnost za produženje sporazuma.

Zaharova je time demantovala navode pojedinih medija da je sporazum produžen za 120 dana.

 - Videli smo pojedine navode da je sporazum navodno produžen za 120 dana. U više navrata smo rekli da smo saglasnost dali na produžetak sporazuma za 60 dana - rekla je ona.

Ovim povodom oglasio se i portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik koji je pozvao sve strane-učesnice da ulože dodatne napore kako bi se sporazum sproveo u delo.

U julu prošle godine predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN potpisali su sporazum koji podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu.

Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu odgovoran je za koordinaciju kretanja brodova. Sam sporazum o žitu deo je paketa sporazuma koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva. Moskva je istakla da ovaj konkretan uslov nije ispunjen, uprkos obećanjima UN.

 

BONUS VIDEO:

UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI: U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja