PAKISTAN HOĆE RUSKU NAFTU: Imaju samo jedan i konkretan uslov - cena mora biti znatno niža od 80 dolara po barelu

Novosti Onlajn

14. 03. 2023. u 16:55

RUSKI energenti početkom aprila mogli bi se pojaviti u Pakistanu, ali ova zemlja traži da cena sirove nafte bude znatno niža od 80 dolara po barelu.

ПАКИСТАН ХОЋЕ РУСКУ НАФТУ: Имају само један и конкретан услов - цена мора бити знатно нижа од 80 долара по барелу

Foto AP

Ruska Federacija i Pakistan dogovaraju se o uvozu ruske sirove nafte po ceni od 50 dolara po barelu, javljaju pakistanski mediji.

Vlada Pakistana će ovog meseci uvesti jedan tanker ruskih sirovina kako bi ocenila troškove transporta ove nafte, prenosi pakistanski "Geo njuz". Medij dodaje da će ovo biti učinjeno i kako bi se transport ruske sirove nafte uporedio sa cenom koju Pakistan već plaća za transport i uvoz sirovina kompanije "Abu Dabi nešnal oil kompani" (Abu Dhabi National Oil Company), čiji je vlasnik Vlada Abu Dabija. 

Izvori pakistanskog medija, inače, neimenovani zvaničnici koji su dobro upoznati sa pregovorima sa Kremljom, otkrivaju da će isporuka sirove nafte iz ruskih luka trajati 30 dana, što bi značilo i automatsko povećanje troškova od 10 do 15 dolara po barelu zbog transporta.

Foto Tanjug/ AP

Tekst potpisa

Ukoliko cena uvoza ruske nafte bude previsoka, "Geo njuz" piše da Pakistan najverovatnije onda neće početi sa uvozom ruskih sirovina od aprila ove godine, iako je to u januaru najavio pakistanski ministar za naftu. 

Medij ističe i da Rusija još nije odobrila sniženu cenu sirove nafte od 50 dolara po barelu, koju je predložila pakistanska strana, ali dodaje da je pakistanski ministar ranije izjavio da će Moskva odobriti sniženje od 30 odsto. 

Izvori "Geo njuza" potvrđuju da se u Pakistanu nadaju da će svi dogovori biti potpisani do kraja meseca, a pregovore sa Moskvom ocenjuju kao pozitivne. 

Početkom godine, podsetimo, Pakistan i Rusija počeli su da rade na kreiranju energetskih sporazuma koji pretpostavljaju uvoz ruske sirove nafte, tečnog prirodnog gasa, gasa koji se transportuje putem cevovoda i drugih goriva iz Rusije.

Sve ovo će, kako je ocenio ranije pakistanski ministar, a preneo ruski TASS, povećati energetsku bezbednost zemlje.

Isporuka ruske sirove nafte po ceni koju traži Pakistan, a koja je bar 10 dolara niža od limita koji je ustanovio G7, omogućiće Pakistanu da pokrije do 35 odsto potreba za ovim energentom. 

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!