DRUGO POSKUPLJENJE GASA: Možda ga neće ni biti

E.B.T.

13. 03. 2023. u 16:08

PRVO poskupljenje gasa ove godine biće verovatno od 1. maja i neće biti veće od 10 odsto, a drugo, ako ga bude, ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i sigurno ne bi bilo dvocifreno. Ovo je danas rekao generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, ističući da od kretanja na berzi zavisi da li će biti i drugog povećanje cene plavog goriva.

ДРУГО ПОСКУПЉЕЊЕ ГАСА: Можда га неће ни бити

Foto: B. Marčeta

- Trenutno je gas oko 500 evra za 1.000 kubika – kaže Bajatović. - Prema naftnoj formuli za dve milijarde kubika gasa, koje dobijamo na osnovu dogovora Vučića i Putina, što su dve trećine naših potreba, trenutna cena je oko 330 dolara. Može da se desi da prihodi “Srbijagasa” budu takvi i prihodi u privredi, i da nam se pomogne u budžetu, da sledeće poskupljenje bude manje ili da ga možda i ne bude.

On je precizirao da drugo poskupljenje ovog energenta sigurno ne bi bilo pre poslednjeg kvartala ove godine i da sigurno ne bi bilo dvocifreno.

- Ostalo nam je 200 miliona kubika gasa u Mađarskoj, što je plaćeno, 286 miliona u našem delu Banatskog Dvora i to je plaćeno i u ruskom delu 294 miliona, ali to i ne moramo da računamo – kazao je Bajataović. - Računamo da bi u Mađarskoj mogli da uskladištimo još 200 miliona metara kubnih, jer su cene relativno povoljne.

Kapacitet Banatskog Dvora je, kako dodaje, 550 miliona kubika i da “Srbijagas“ želi tu da utisne dodatnih 200 miliona kubika, kako bismo imali 750 miliona. On je napomenuo da su dobre cene i da treba da povećamo rezerve, za slučaj da dođe eventualno do terorističkih akata u Crnom moru koji bi uticali na Turski tok.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024