EVROZONA POSKUPLJUJE, MI IH PRATIMO: Rašće rate kredita i kod nas

Bojana Caranović

07. 03. 2023. u 15:21

PREDSEDNICA Evropske centralne banke - ECB Kristin Lagard najavila je nastavak politike povećanja kamatnih stopa. Ona je nagovestila da će kamatne stope najverovatnije biti podignute za 50 baznih poena, da bi se nastavilo sa smirivanjem inflacije. Kamatne stope u evrozoni sada su oko tri odsto, a očekuje da stignu bar do četiri procenta. Predsednica ECB navela je da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamatnih stopa u 2024. godini.

ЕВРОЗОНА ПОСКУПЉУЈЕ, МИ ИХ ПРАТИМО: Рашће рате кредита и код нас

Foto D. Milovanović

Novo poskupljenje dinarskih kredita očekuje se nakon ovog četvrtka. Izvršni odbor Narodne banke Srbije tada će odlučivati o novom, dvanaestom uzastopnom povećanju referentne kamatne stope.

Stručnjaci veruju da će korekcija biti za još četvrtinu procenta, kao i prethodnog meseca, kada se popela na 5,5 odsto. Sledeće nedelje, međutim, očekuje se da Evropska centralna banka podigne svoju referentnu kamatu za 50 baznih poena.

Oba povećanja će se odraziti na sve dugove građana Srbije, kako u dinarima, tako i u evrima. Poskupeće i keš, refinansirajući, poljoprivredni, potrošački, ali i stambeni krediti.

Porast domaće referentne stope odražava se na visinu belibora, obeveznog dela dinarskih pozajmica sa promenljivom kamatnom stopom. Skok referentne kamate ECB utuče na porast eurobora, osnovnog dela evroindeksiranih kredita sa promenljivom kamatom.

Ove mere za suzbijanje inflacije mnogo su se jače odrazile na dužnike u evrima, jer su to po pravilu dugoročni krediti sa većim ratama. Mesečna obaveza za kredit od 64.000 evra, na primer, podignut krajem prošle godine, na 25 godina, porasla je za više od 100 evra.

Sa nepunih 400 evra, sada je prešišala iznos od 500 evra. Za oko 70 evra veća je rata kredita iz 2019. godine od 60.000 evra - pa je umesto oko 220 evra skočila na trenutnih 290 evra. Čak su i rate kredita pred istekom, uzetih pre više od 15 godina osetno uvećane - u proseku za 50 evra.

Prema podacima kreditnih savetnika, promenljiva kamata je oko devet odsto, a fiksna koju uglavnom uzimaju građani iznosi od 10 do 18 procenata. Lane je iznosila sedam do osam procenata. Dok je referentna kamata NBS 2020. godine bila jedan odsto, ona je 2013, godine iznosila 11,75 procenata.

- Prošle godine sam podigla kredit od oko dva milina na 71 mesec i rata mi je povećana za oko 5.000 dinara - kaže S. J. iz Beograda.

- Dok mi je ranije mesečno zduženje bilo oko 30.000, sada je prešlo 35.000 dinara. Mnogo manje osećaju poskupljenje oni koji otplaćuju manje pozajmice do 100.000 dinara.

Za poslednjih nekoliko meseci kamate na stambene kredite su zbog rasta euribora povećane za više od tri odsto. Umesto nekadašnjih oko tri procenata, sada su uglavnom od šest pa naviše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna