ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE NAJAVIO NOVI KONFLIKT? Lavrov: Zapad besramno sahranjuje poznatu humanitarnu inicijativu

Novosti online

02. 03. 2023. u 11:30

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas zapadne zemlje da "besramno sahranjuju" inicijativu postignutu uz posredovanje UN za izvoz ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.

ШЕФ РУСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ НАЈАВИО НОВИ КОНФЛИКТ? Лавров: Запад бесрамно сахрањује познату хуманитарну иницијативу

FOTO: Tanjug/AP

- Zapad besramno sahranjuje poznatu humanitarnu inicijativu generalnog sekretara UN - rekao je Lavrov tokom sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, prenosi RIA Novosti.  

Prema njegovim rečima, očigledne su prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda širom sveta, ma kako EU pokušavala da sve ubedi u suprotno.   

Aktuelna faza crnomorske inicijative o izvozu ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva iz luka na jugu Ukrajine treba da bude okončana 18. marta i biće automatski produžena ako nijedna od strana u dogovoru ne bude imala prigovor, navodi Rojters.    

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da će pristati na drugo po redu produženje sporazuma, postignutog s Ukrajinom uz posredovanje UN i Turske, jedino ako se udovolji interesima ruskih poljoprivrednih proizvođača.    

Ruski poljoprivredni sektor nije eksplicitno na udaru zapadnih sankcija, ali Moskva navodi da sankcije pogađaju sektore plaćanja, transporta i osiguranja, što sve otežava izvoz ruskih žitarica i đubriva.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI TENKOVI T-90M DEJSTVUJU U DONBASU - Pogledajte snimke Ministarstva odbrane Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri