VETROPARKOVI SE SPAJAJU U MREŽU: Nemačka nastoji da premosti "usko grlo" u Evropi

I.S.

27. 02. 2023. u 15:07

BERLIN namerava da uspostavi novu mrežu dalekovoda kojim bi povezao nemačke vetroparkove na moru sa vetroparkovima svojih suseda na Severnom moru. To će, veruje vlada kancelara Olafa Šolca, premostiti "usko grlo" na evropskom energetskom tržištu.

ВЕТРОПАРКОВИ СЕ СПАЈАЈУ У МРЕЖУ: Немачка настоји да премости уско грло у Европи

Foto J. J. Baljak

Da bi ispunila ambiciozni cilj zatvaranja svih termoelektrana na ugalj i proizvodnje 80 odsto svoje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, Nemačka treba da poveća proizvodnju električne energije na vetar.

Izgradnjom više takozvanih interkonektora na moru Nemačka će moći više da koristi jeftiniju struju iz vetroparkova na moru, kao i od suseda kao što su Danska i Holandija, naveo je Robert Habek, ministar ekonomije.

- Ovo će povećati sigurnost snabdevanja u vreme velike potražnje i omogućiti Nemačkoj da, kada ima višak, u većoj meri izvozi više obnovljive energije - veli Habek.

Vlade zemalja severozapadne Evrope nadaju se da će energija vetra na moru obezbediti veliki deo njihovih budućih potreba za čistom energijom.Zemlje Severnog mora prošle godine su najavile planove za masovno povecanje energije iz vetra na moru u narednim decenijama, kao deo napora da se bore protiv klimatskih promena i postanu nezavisne od uvoza fosilnih goriva iz Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima