NOVIH 350 MEGAVATA STRUJE PRE NAREDNE ZIME: Potrebno ubrzati radove na najvećem energetskom gradilištu

E.B.T.

17. 02. 2023. u 16:47

NEOPHODNO je ubrzati radove na najvećem energetskom gradilištu u našoj zemlji, na izgradnji novog bloka B3 u telmoelektrani „Kostolac“, kako bi pre naredne zime Srbija dobila novih 350 megavata na mreži.

НОВИХ 350 МЕГАВАТА СТРУЈЕ ПРЕ НАРЕДНЕ ЗИМЕ: Потребно убрзати радове на највећем енергетском градилишту

Ministarstvo rudarstva i energetike

Ovo je danas poručila ministarka rudarstva i  energetike Dubravka Đedović tokom  razgovara  sa predsednikom kineske kompanije „Cmec“, Fangom Janšuijem.  On je istakao da se očekuje da u septembru bude završen probni rad novog bloka.

- U prethodnom periodu povećan je broj radnika, ali je to i dalje nedovoljno za ovu fazu radova – ocenila je ministarka. - Takođe, potrebno je i veće angažovanje najstručnijih kadrova EPS-a. Kostolac B3 je prioritet za Ministarstvo i učinićemo sve da pomognemo kako bi radovi tekli predviđenom dinamikom.

Ona se zahvalila predsedniku kompanije na poseti i podršci ovom izuzetno važnom projektu za naš energetski sistem. Govoreći o značaju novog bloka, Đedovićeva je naglasila da se posle tri decenije gradi novi termokapacitet i to po najvišim standardima zaštite životne sredine.

- Zahvaljujući novom bloku dobićemo novo moderno postrojenje za proizvodnju električne energije, koje će značajno doprineti sigurnosti i stabilnosti našeg energetskog sistema – istakla je ministarka. - Osim veće sigurnosti u proizvodnji struje, novi blok će imati i veliki značaj kada je u pitanju zaštita životne sredine, jer će raditi po najstrožijim standardima.

Predsednik kineske kompanije, Fang Janšui, koji je inače prvi put u poseti našoj zemlji, rekao je da je pre sastanka obišao gradilište u Kostolcu kako bi se na licu mesta uverio u dinamiku radova. On je istakao da je kompanija svesna važnosti ovog projekta za Srbiju i podsetio da su do sada uspešno prevaziđenje brojne poteškoće koje su izazvale pandemija i refleksija rata u Ukrajini na cene rada i materijala.

- Sada srpska i kineska strana mnogo bolje sarađuju, projektovanje je pri kraju i imamo precizan plan povećanja broja radnika za naredni period – rekao je Janšui. - Uvereni smo da ćemo u junu u novom bloku proizvoditi struju, a u septembru završiti performans test, odnosno probni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)