PRIVREDNA KOMORA VOJVODINE OBELEŽILA 104. ROĐENDAN: Svečanosti je prisustvovao i Mirović

B. Ca.

01. 02. 2023. u 22:23

PRIVREDNA komora Vojvodina obeležila je 104 godine rada, uz brojne goste i privrednike sa kojima sarađuje.

ПРИВРЕДНА КОМОРА ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЛА 104. РОЂЕНДАН: Свечаности је присуствовао и Мировић

Foto Tanjug

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je istakao da PKV ima misiju povezivanja privrednika u zemlji i inostranstvu, povezivanja i umrežavanja komorskog sistema, promocije privrede i afirmacije najboljih i da sve to obavlja na odgovoran, profesionalan i efikasan način.

Naglasio je da su aktivnosti PKV bile su vidljive i konkretne i da su doprinele rezultatima koje su privrednici ostvarili u proteklim godinama, tako da privreda Vojvodine ostvaruje veoma dobre rezultate, uprkos izazovima vremena u kojem živimo.

- To najbolje potvrđuje činjenica da je, između ostalog, u 2022. godini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,2 posto, a vrednost izvoza veća je za 23 posto nego prošle godine. U ukupnom izvozu dominira prerađivačka industrija, a vrednost izvoza agrarnih proizvoda, uz rast od 11,2 posto, prošle godine premašio je 2,1 milijardu evra - naveo je Mirović.

Dodao je da je najvažniji indikator ukupnog stanja privrede stopa nezaposlenosti koja je u ovom trenutku najniža u nekoliko poslednjih decenija, te da danas imamo manje od 89.000 nezaposlenih lica.

- Privreda je oblast koja pokreće sve druge društvene oblasti, tako da je i u minuloj 2022. godini uspela da kroz razne pokazatelje zaradi i za druge oblasti i otuda veoma abiciozni programi na svim nivoima vlasti koji podrazumevaju ulaganje u socijalnu sferu, u razvoj univerziteta, u zdravstvo, u školstvo, a neki od tih projekata biće realizovani ovde u Novom Sadu - poručio je Mirović.

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da tradicija duga više od jednog veka čini tu organizaciju jednom od najstarijih poslovno-privrednih institucija u Srbiji.

- Na tu činjenicu smo veoma ponosni. Nastavićemo da radimo u službi privrede i privrednika. PKV i Pokrajinska vlada nastaviće zajedno da rade na promociji privrednih potencijala i umrežavanju privrednika iz Vojvodine sa partnerima iz zemlje i sveta -, rekao je Vučurević.

On je dodao da podaci NBS od juče pokazuju da smo prošlu godinu završili sa rastom BDP-a od 3,2 odsto, da su procene MMF-a I Narodne banke za ovu godinu su rast između 2 i 3 odsto.

- Što se tiče industrije u Vojvodini imamo rast od 4,2 odsto, dok će na republičkom nivou biti 2 odsto - rekao je Vučurević.

Najuspešnijim privrednicima na svečanosti su dodeljena, po 60. put, godišnja priznanja PKV Kosta Mirosavljević za značajna privredna ostvarenja u oblastima poljoprivrede, industrije i usluga u AP Vojvodini kao i novinarska nagrada Zlatno pero privrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024