BRNABIĆEVA PREDSEDAVALA SEDNICI SAVETA ZA BDP: Poznato koji su dalji planovi kako bi se sačuvao održiv privredni rast

Novosti online

24. 01. 2023. u 15:32

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), kojoj je prisustvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

БРНАБИЋЕВА ПРЕДСЕДАВАЛА СЕДНИЦИ САВЕТА ЗА БДП: Познато који су даљи планови како би се сачувао одржив привредни раст

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Imajući u vidu nepovoljne pokazatelje aktuelne energetske i ekonomske situacije u svetu, na sednici su analizirana domaća i globalna kretanja, sa projekcijama privrednog rasta za tekuću godinu i mogućnostima za održanje finansijske stabilnosti zemlje.

Na sednici je rečeno da su oblasti turizma, informacionih tehnologija i usluga ostvarile dobre rezultate, a da su mere preduzete u privlačenju direktnih stranih investicija, u prethodnoj godini, bile značajan pokretač domaće privrede i dodatni podsticaj za otvaranje novih radnih mesta. Takođe, kako je rečeno, uslužni sektor je u prethodnoj godini imao ulogu dominantnog nosioca privrednog rasta.

Kada je u pitanju poljoprivreda, podvučen je značaj ulaganja u dodatne mere zaštite od prirodnih nepogoda, pre svega radarske sisteme za protivgradnu odbranu, sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja. Poseban akcenat stavljen je na dodatne podsticaje stočarstvu, koje u poslednjim godinama beleži trend opadanja. Ministarstvo će raditi i na revidiranju kriterijuma za učešće u IPARD programu kako bi veći broj registrovanih gazdinstava mogao da aplicira za ova evropska sredstva za poljoprivredu.

Kako bi se očuvao održiv privredni rast, navedena je neophodnost daljeg ulaganja u kapitalne projekte u oblasti putne i železničke infrastrukture, ali i efikasne realizacije i izvršenja budžeta u oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, sportske i komunalne infrastrukture. Jedna od mera koju će Savet za BDP pratiti tokom godine je i brzina izdavanja lokacijskih uslova i građevinskih dozvola kako bi se oslobodio pun potencijal privatnih investicija u Republici Srbiji.

Zaključeno je da je dalje podsticanje dualnog obrazovanja izuzetno važno, s obzirom na potrebe našeg tržišta i činjenicu da obrazovani po ovom sistemu, lakše dolazi do posla i bolje plaćenih radnih mesta.

BONUS VIDEO: Petković obišao ranjenog Miljana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVI ZEMLJOTRES U SRBIJI: Epicentar u Donjem Milanovcu