TEŠKE ODLUKE DONOSIĆEMO SA NARODOM: Premijerka poručila - "Ništa se ne krije i ništa se neće odlučiti bez naroda"

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

23. 01. 2023. u 06:50

NIŠTA se ne krije i ništa se neće odlučiti bez našeg naroda, poručila je juče premijerka Ana Brnabić, uoči današnje sednice Vlade o pritiscima sa kojima se suočavamo po pitanju Kosova i Metohije, kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić. Šef naše države, nakon ovog sastanka, u 20 časova obratiće se građanima Srbije.

ТЕШКЕ ОДЛУКЕ  ДОНОСИЋЕМО СА НАРОДОМ: Премијерка поручила - Ништа се не крије и ништа се неће одлучити без народа

Foto: D.Zečević

Posle razgovora sa ministrima, kojima će lider Srbije predočiti o čemu je razgovarao na sastanku sa međunarodnim posrednicima iz SAD, EU, Francuske, Nemačke i Italije, a nakon kojeg je saopštio da je "Srbija spremna da radi na konceptu i primeni, uz jednu rezervu", i javnost očekuje odgovore na pitanja: šta sadrži nemačko-francuski plan o KiM, da li se na stranicama pominje članstvo lažne države u Ujedinjenim nacijama, po kom stavu smo rezervisani i da li zvanični ulazak nove platforme u pregovore Beograda i Prištine podrazumeva da Briselski sporazum kao osnova dijaloga više ne važi.

- Građani će moći još jednom da čuju od predsednika Srbije o razgovorima koje je imao sa međunarodnim pregovaračima, a sutra ćemo na sednici Vlade, zajedno sa predsednikom, govoriti i o ekonomskom rastu. Sve ćemo otvoreno i transparentno komunicirati sa narodom, sve teške odluke donosićemo sa narodom, a svu odgovornost ponećemo mi - istakla je Brnabićeva. - Atmosfera je krajnje ozbiljna, pred nama su jako teški dani, ali znali smo da će tako biti. Od Drugog svetskog rata do sada vremena nisu bila teža, pritisci su sve jači i veći. Mnogo smo uradili da se Srbija podigne poslednjih godina, da sa začelja postane lider. Taj položaj ne smemo da ugrozimo, ali sa druge strane ne smemo da ugrozimo i naše nacionalne interese.

ČEDA I KOSTREŠ ZA PRIZNAVANjE

PREDSEDNIK Liberno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da francusko-nemački predlog o Kosovu treba prihvatiti jer je to poslednja prilika da se posle decenija lutanja konačno stavi tačka na kosovski problem.

- Vreme koje smo potrošili sami sebi na odbijanja dosadašnjih predloga učinilo je ovo društvo najnesrećnijim u Evropi, pa smo tako danas udavljeni u nacionalizmu koji je razorio i nas i sve oko nas - rekao je Jovanović.
Za prihvatanje sporazuma je i predsednik LSV Bojan Kostreš. Obe stranke su vanparlamentarne i imaju minornu podršku glasača.

Ona se osvrnula i na reakciju opozicije da je "Vučić spreman da proda Kosovo" i istakla da ti "ljudi kreću od sebe i od toga kako su oni radili":

- Od kada je SNS na vlasti sve se radi transparentno, Vučić je često eksplicitniji na sastancima sa strancima nego kada priča o tome šta se na njima govorilo. Kada se obraća narodu, on uvek to ublaži. Ono što priča opozicija jeste sramota za njih da politički ušićari u teškim trenucima i okolnostima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je juče da svi napadi na Vučića, u danima kada Srbija treba da bude jedinstvena, nanose štetu državi i idu naruku neprijateljima.

- Ovo je vreme kada sve stranke i političari treba da pokažu odgovornost i puno jedinstvo. Vučić je, kao i uvek, pokazao svu veličinu i snagu, iskazujući čvrstu nameru da Srbija ostane privržena dijalogu, kako ne bi bila unapred osuđena i napadnuta da odbija učešće u traženju političkog rešenja za kosovsku krizu, istovremeno izražavajući čvrsto opredeljenje da zaštiti naše nacionalne i državne interese - rekao je Dačić i dodao da je licemerno kada napadi dolaze od onih stranaka iz opozicije koje su imale izrazito negativnu ulogu kada su bile na vlasti, što je i dovelo do jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas istakao je da očekuje da papir bude uskoro dostupan građanima i da o njemu treba da se razgovara u parlamentu.

- Neodgovorno je da komentarišem plan koji nisam video. Postoje crvene linije, predložili smo da se napravi zajedničko telo koje bi činili parlamentarne stranke, crkva, akademija, univerzitet, da napravimo papir ispod koga nikada nećemo ići.

Ukoliko je predlog da se od Srbije traži da se ne protivi članstvu Kosova u UN, kažemo "ne". Priznavanje tzv. Kosova bio bi zločin, ali je zločin i uskratiti evropsku budućnost - rekao je Đilas i dodao da smatra da Srbija treba da se uskladi sa spoljnom politikom EU po pitanju sankcija Rusiji, u meri koja je prihvatljiva.

Đilas je za TV Prva naveo i da očekuje vanredne izbore do kraja ove godine u Beogradu, ali i parlamentarne i lokalne.

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević smatra da je sastanak predsednika Vučića sa međunarodnim posrednicima nastavak pritisaka koji su dostigli jednu vrstu kulminacije:

- Predstavnici su ovoga puta stavili do znanja da žele da se kosovsko pitanje brzo reši, da osnova tog rešavanja treba da bude evropski plan, odnosno Šolc-Makronov plan i da zapadni centri moći neće imati razumevanja za onu stranu koja ne bi prihvatila rešenje na osnovu tog plana. Verovatno su rekli koje bi mere pogodile Srbiju ukoliko ne bi prihvatila rešenje iz plana. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)