"MINISTARSTVO FINANSIJA REKORDER" Mali: Prošle godine na dnevnom redu Skupštine imalo čak 36 zakona, nastavićemo praksu

Tanjug

04. 01. 2023. u 10:43

MINISTARSTVO finansija će i sledeće godine nastaviti praksu predlaganja novih zakonskih propisa po čemu je rekorder među ministarstvima u Vladi Srbije, budući da je prošle godine na dnevnom redu Skupštine Srbije imalo čak 36 zakona, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА РЕКОРДЕР Мали: Прошле године на дневном реду Скупштине имало чак 36 закона, наставићемо праксу

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

- Toliko sam zakona branio u parlamentu, a među njima su i izmene zakonskih propisa o e-fakturama i e-fiskalizaciji, što su nam najvažniji projekti na čijoj realizaciji smo radili prošle godine, a ove nastavljamo. Po uvođenju e-faktura smo ispred Francuske, Španije, Portugalije, Slovenije, a od 1. januara one su obavezne za sve obveznike - rekao je Mali.

Od 1. januara slanje, primanje i čuvanje e-faktura postaje obavezno i za privatne firme koje su obveznici poreza na dodatu vrednost, čime se zaokružuje proces uvođenja ove vrste faktura.

Dodao je da je zaokruživanjem uvođenja e-faktura stvoren celovit, centralizivan sistem u kome će porez na dodatu vrednost (PDV) biti vraćan u roku od dan-dva i neće se na vraćanje čekati mesec ili mesec i po dana.

Brzi povraćaj PDV- a, prema njegovim rečima, bio je i jedan od glavnih zahteva privrede, koji je uvođenjem e-faktura ispunjen.

- Kada je reč o e-fiskalizaciji, država je preuzela trošak uvođenja novih fiskalnih kasa na sebe. Sada imamo i nagradnu igru Uzmi račun i pobedi u kojoj je samo za prva dva-tri dana skenirano više od milion računa - rekao je Mali.

Dodao je da se i na ovaj način gradi svest naših građana o tome da je važno da se uzme fiskalni račun i da ako to ne uradimo štetimo i sebi, jer se novcem od poreza koji ide u budžet finansiraju i plate i penzije i nove bolnice i putevi.

- To su bile dve ogromne inicijative koje smo završili tokom 2022. i koje nastavljamo u 2023. Ogroman je i 'Iskra' projekat centralizovanog plaćanja svih naknada, odnosno primanja svih zaposlenih u javnoj upravi. To je nešto što građani ne vide i ne osete da se radi, ali mi po prvi put imamo bazu podataka sa stotinama hiljada zaposlenih u javnom sektoru - istakao je Mali.    

Dodao je u izjavi za Tanjug da će "Iskra" projekat biti nastavljen ove i sve do kraja 2024. godine, a da će se njegovom realizacijom doći do informacija ko tačno i koliko prima, čime će se doprineti da se vodi računa o svakom dinaru.

Prema njegovim rečima, radiće se i na reformama u energetskom sektoru, restrukturiranju Elektroprivrede Srbije i drugih kompanija, te daljoj reformi Poreske uprave.

- Očekuje nas i ratifikacije velikog broja sporazuma oko finansiranja raznih projekata, u prosveti, zdravstvu, putnoj i železničkoj infrastrukturi. Time bi trebalo da se obezbedi novac da nijedan od projekata koje smo započeli ne stane - pojasnio je ministar Mali, uz ocenu da će 2023. godina biti veoma zahtevna, naročito kada se imaju u vidu sve neizvesnosti sa kojima se suočavamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati