KNJIGE VODE SAMO SA DIPLOMOM: Od početka naredne godine moći će da rade agencije samo sa licenciranim računovođom

S. B.

15. 12. 2022. u 08:15

POSLOVNE knjige od početka naredne godine vodiće samo agencije u kojima je makar jedan licencirani računovođa.

КЊИГЕ ВОДЕ САМО СА ДИПЛОМОМ: Од почетка наредне године моћи ће да раде агенције само са лиценцираним рачуновођом

Foto A. Stanković

Ovo predviđa Zakon o računovodstvu. Prema podacima Saveza računovođa i revizora, njihov sertifikat trenutno ima 34.283 kolega. Podaci Agencije za privredne registre su nešto drugačiji. U ovom trenutku je, kažu u APR, registrovano 2.687 pružalaca računovodstvenih usluga.

Toliko firmi i preduzetnika, koji su upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, imaju dozvolu izdatu od strane Komore ovlašćenih revizora za pružanje tih usluga.Pojedine računovođe traže odlaganje primene zakona, ali Savez odgovara da je za potrebe srpske privrede broj profesionalaca - dovoljan.

- Ima deset puta više računovođa sa profesionalnim zavnjem nego što treba po zakonu - veruje Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa. - Problem je što se buni jedna manja grupa vlasnika agencija i to sa računovođama nema veze. Oni bojkotuju primenu propisa. Država hoće da uvede red. Svuda u svetu postoje profesionalna zvanja. Svako ko je stekao profesionalno zvanje od devedesetih godina pa nadalje, ima licecu.

Zakon predviđa da je dovoljno da jedan zaposleni ili sam vlasnik firme, odnosno preduzetnik, bude licenciran. Svi koji ga nemaju, imali su šansu da polažu istit, koji organizje Savez računovođa i revizora Srbije. U Srbiji je, procenjuje se, između 7.500 i 8.000 računovodstvenih firmi i preduzetnika. Polaznici koji su poslednjih godina polagali ispite, tvrde da se do "papira" ne stiže lako.

- Određeni broj računovođa pokušava da odloži primenu zakona. To su uglavnom male agencije - kaže Jovan Beara, računovođa.

- Mahom oni koji imaju jednog zaposlenog. One su ranije vodile prosto računovodstvo i nisu im bile potrebne licence, ali od pre nekoliko godina i preduzetnici moraju da vode dvojno računovodstvo. Polaganje je sada zahtevno. Strogo je dosta. Ima ljudi koji su davno položili i nemaju potvrdu. Važno je da znaju da mogu da izvuku dokaz iz arhive Saveza računovođa.

BEZ PODRŠKE UNIJE POSLODAVACA

UNIJA poslodavaca neće izaći u susret pojedinim zahtevima da traži odlaganje primene Zakona o računovodstvu.

- Bilo je dovoljno vremena - kažu u Uniji poslodavaca.

- Tokom tri godine je onemogućeno ljudima da polažu. Odlaganje bi bilo nepošteno prema svima koji su poštovali rokove. Poslodavcima je interes da rade sa agencijama koje su profesionalne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna