POPRAVITE VISEĆE MOSTOVE! Ministar Vesić poslao instrukciju lokalnim samoupravama – Podnesite zahtev za rekonstrukciju u roku od 15 dana

B. S.

09. 12. 2022. u 09:00

GRADOVI i opštine, ali i eventualno drugi vlasnici visećih mostova širom Srbije moraju u roku od 15 dana da počnu da se bave njihovim ozakonjenjem, jer ih je većina bez dozvole.

ПОПРАВИТЕ ВИСЕЋЕ МОСТОВЕ! Министар Весић послао инструкцију локалним самоуправама – Поднесите захтев за реконструкцију у року од 15 дана

v.ilić

Oni koji ga dosad nisu započeli, da što pre to učine, a oni koji su u procesu legalizacije - da je što pre okončaju. U roku od 15 dana vlasnici su dužni da podnesu zahtev za sanaciju ovih ćuprija. Po svoj prilici, devet visećih mostova je zrelo za rušenje, a pedesetak za - popravku.

Ovo je poruka instrukcije koju je ministar građevinarstva Goran Vesić uputio svim loklanim samoupravama u Srbiji. Kontrola visećih mostova naložena je posle nesreće u Ovčar Banji u kojoj su dve žene poginule. Izveštaje o stanju visećih mostova, u prvom pozivu, nije dostavilo 56 gradova i opština. Urgenciji Republičke građevinske inspekcije nije se odazvalo 19 od 145, na koliko je adresa ona poslata.

- Na osnovu dostavljenih podataka, ustanovljeno je da na teritoriji 126 lokalnih samouprava postoji 66 visećih mostova, od čega 11 u dobrom stanju, 46 za sanaciju, a devet za rušenje - stoji u instrukciji ministra Gorana Vesića. - Potrebno je da svi vlasnici putnih objekata - pešačkih visećih mostova u javnoj svojini evidentiraju i utvrde stanje svih na svojoj teritoriji. Vlasnici objekata, koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, ukoliko su formirani predmeti ozakonjenja iste okončati, odnosno inicirati postupke ozakonjenja.

v. ilić

Po iniciranju postupka, nadležni će postupiti u skladu sa zakonom i, ceneći ispunjenost drugih zakonom predviđenih uslova, doneti rešenje o ozakonjenju, nakon kojeg će vlasnik biti u obavezi da održava most. Rok za postupanje jedinica lokalne samouprave je odmah, a najkasnije 15 dana, dok će postupci ozakonjenja biti rešavani po hitnom postupku.

Zahtev za sanaciju je potrebno podneti odmah nakon prijema instrukcije, a najkasnije u roku od 15 dana od njenog prijema, dok će rešenje o sanaciji biti izdato po hitnom postupku.

 

KO JE VLASNIK

ZA objekte za koje nije moguće utvrditi pravo svojine, smatraće se da je vlasnik lokalna samouprava na kojoj se objekat nalazi. Vlasnik je zadužen za sprovođenje svih ovih zadataka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)