BELORUSKI PLAN ZA RAST: Lukašenko odobrio - otkriveno kojim tržištima se okreće Minsk

Novosti online

29. 11. 2022. u 22:26

BELORUSKE vlasti postavile su zadatak da se u 2023. godini poveća izvoz u Evroazijsku ekonomsku uniju i u Aziju, posebno u Kinu, za 5.5 odsto u odnosu na tekuću godinu, rekao je prvi zamenik republičkog ministra privrede Jurij Čebotar.

БЕЛОРУСКИ ПЛАН ЗА РАСТ: Лукашенко одобрио - откривено којим тржиштима се окреће Минск

Foto: EPA

- Povećanje izvoza za 5.5 odsto, odnosno za 2.6 milijardi dolara, odredili smo zajedno sa industrijskim regulatorima po pitanju tržišta prodaje. Uglavnom su to Evroazijska ekonomska unija i Ruska Federacija plus azijski region, pre svega Kina. Pored toga, pokušaćemo da zadržimo naše prisustvo na drugim tržištima - rekao je Čebotar, a prenosi pres-služba ministarstva.

Ranije je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko odobrio parametre prognoze društveno-ekonomskog razvoja zemlje za 2023. godinu, koji, posebno, predviđaju povećanje izvoza roba i usluga za 5.5 odsto.

Vicepremijer Belorusije Pjotr Parhomčik je u novembru rekao da je u uslovima zapadnih sankcija do diverzifikacije beloruskog izvoza, naravno, došlo uglavnom zbog proširenja snabdevanja Ruskoj Federaciji i Kini.

Prema njegovim rečima, izvoz robe u Kinu je udvostručen u odnosu na prošlu godinu i iznosio je 1,3 milijarde dolara za 9 meseci ove godine. Za devet meseci ove godine izvoz robe na rusko tržište povećan je za 34 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, odnosno za 4 milijarde dolara. Istovremeno, udeo ruskog tržišta u izvozu robe povećan je sa 41 odsto na 57 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili