NESTAŠICA JAJA: Ograničena prodaja u marketima, sa jelovnika brišu kajganu - nove nestašice u Velikoj Britaniji

Tanjug

24. 11. 2022. u 15:53

VELIKA Britanija suočena je sa novim problemom u snabdevanjem namirnicama, jer nedostaju jaja.

НЕСТАШИЦА ЈАЈА: Ограничена продаја у маркетима, са јеловника бришу кајгану - нове несташице у Великој Британији

Foto: Profimedia

Prema pisanju britanskih medija, zbog ptičijeg gripa i rastućih troškova proizvodnje došlo je do nestašice jaja. Supermarketi su već prinuđeni da racionalizuju prodaju, pa tako lanac supermarketa „Tesko“ trenutno dozvoljava prodaju do tri pakovanja jaja po kupcu. Slične odluke već su doneli i drugi prodajni lanci.

Lanac pabova saopštio je da je u pojedinim filijalama sa jelovnika izbrisana kajgana.

- Imamo probleme da obezbedimo potrebnu snabdevenost kako bi pokrili potražnju u svim pabovima - saopštila je kompanija.

Udruženje poljoprivrednika NFU zatražilo je od Ministarstva ekologije sprovođenje istrage u vezi problema u lancu snabdevanja.

Početkom oktobra je udruženje proizvođača jaja (BFREPA) bilo prinuđeno da zakolje više od 750.000 kokošaka kako bi zaustavili širenje ptičijeg grupa.

Od 7.novembra sva živina u Velikoj Britaniji mora biti držana zatvorena.

Prema podacima Ministarstva ekologije, potvrđeno je više od 200 slučaja oboljenja od ptičijeg gripa, što je najveći talas u Velikoj Britaniji.

Ova mera pogađa i ćurke, što će uticati na tradicionalni božićnu trpezu Britanaca, koja je nezamisliva bez ćurećeg pečenja.

Jedna trećina godišnje proizvodnje ćurki od 11 miliona životinja je uništena, objavio je još u oktobru list „Dejli mejl“.

U Velikoj Britaniji je prošle godine proizvedeno 11,3 milijardi jaja, a 1,4 milijardi je moralo biti uvezeno, kako bi bila pokrivena potpuna potražnja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ANTISRPSKO LUDILO SE PRENELO NA ULICE! Hrvati i Albanci nastavili sa skandalima (VIDEO)