PAKAO U EVROPI Stanje kakvo nije viđeno ni 70-tih: LJudi preskaču obroke, smanjuju kupovinu hrane - istraživanje Blumberga

Novosti online

25. 10. 2022. u 16:27

OKO 71 odsto potrošača iz zemalja Evropske unije promenilo je svoje potrošačke navike kako bi zadržali hranu na stolu usred krize ekonomske krize, izvestio je u ponedeljak Blumberg, pozivajući se na istraživanje američke kompanije za istraživanje tržišta IRI.

ПАКАО У ЕВРОПИ Стање какво није виђено ни 70-тих: Људи прескачу оброке, смањују куповину хране - истраживање Блумберга

Foto: Ilustracija/Profimedia

Prema izveštaju, "umor od inflacije" u doveo je do ponašanja koje nije viđeno od 1970-ih i 1980-ih, kao što je preskakanje obroka, smanjenje potrošnje na hranu, kupovina zastarelih dobara ili artikala po sniženim cenama .

Nekih 58 odsto je prinuđeno da smanje osnovne stvari, a 35odsto koristi ličnu ušteđevinu ili uzima kredite za plaćanje računa.

Više od polovine ispitanika je, takođe, otkrilo da planiraju da smanje naručivanje hrane, dok je 47 odsto reklo da će ograničiti posete restoranima, barovima i kafićima.

Stariji potpredsednik IRI Ananda Roj rekao je da očekuje da će se situacija pogoršati i ukazao na to da će i potrošači i trgovci morati da se prilagode novoj realnosti, pošto se inflacija verovatno neće smanjiti u bliskoj budućnosti.

- Postoji nekoliko teških odluka za kupce na karticama, a trgovci će morati pažljivo sagledaju kako će odgovoriti na potrebe kupaca - rekao je on.

Rast cena u EU je u septembru skočio na novi rekord od 10,9 odsto na godišnjem nivou, izvestila je prošle nedelje statistička agencija Evrostat. Povećanje je i dalje uzrokovano troškovima hrane, goriva i energije.

BONUS VIDEO

DESILO SE PRE 36 GODINA: Hrabar potez Milutina zbog kog je dobio nagradu Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati