NEMAČKA NA IVICI KRAHA: Inflacija dostigla najviši nivo u prethodnih 70 godina

Novosti online

11. 11. 2022. u 12:50

GODIŠNjA stopa inflacije u Nemačkoj ubrzala je rast u oktobru, dostigavši najviši nivo od decembra 1951. godine, prema konačnim podacima nemačkog zavoda za statistiku objavljenim danas.

НЕМАЧКА НА ИВИЦИ КРАХА: Инфлација достигла највиши ниво у претходних 70 година

Foto: Shutterstock/canadastock

Indeks potrošačkih cena, meren nemačkim nacionalnim standardima, porastao je u oktobru za 10,4 posto u odnosu na isti mesec 2021. godine, sa nivoa od 10 procenata u septembru, saopštio je zavod za statistiku Destatis, potvrdivši svoje preliminarne podatke, preneo je Marketvoč.

Mesečna stopa inflacije je u oktobru iznosila 0,9 odsto.

- Glavni uzrok visoke inflacije i dalje je ogromno povećanja cena energenata, ali rastu i cene mnogih drugih dobara i usluga. Domaćinstva sada naročito osećaju rast cena hrane - rekao je predsednik Destatisa Georg Tiel.

Nemačka inflacija, usklađena sa standardima Evropske unije, iznosila je u oktobru 11,6 posto na godišnjem nivou u odnosu na septembarskih 10,9 procenata, naveo je Destatis, potvrđujući takođe svoju prvu procenu.

Krajem oktobra objavljeni su rezultati ankete koju je sproveo Mekinzi (McKinsey), a koja je pokazala da više od 57 odsto Nemaca smatra da je rastuća inflacija najveća pretnja njihovom blagostanju.

(Telegraf)

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (2)

AMERI GLEDAJU I NE VERUJU: Nikola Jokić ih je sve zapanjio i ne mogu da dođu sebi