BELGIJA STUPA U ŠTRAJK: Sindikati traže veće plate i manje račune

Novosti online

08. 11. 2022. u 22:38

BELGIJSKI sindikati održavaju generalni štrajk u sredu kako bi se zalagali za veće plate i niže račune za energiju.

БЕЛГИЈА СТУПА У ШТРАЈК: Синдикати траже веће плате и мање рачуне

Foto Tanjug/AP

Kako se očekuje, akcija će dovesti do značajnih poremećaja javnog prevoza, vladinih agencija i privatnih kompanija, Briselski aerodrom očekuje otkazivanje polovine letova.

Belgijska nacionalna železnička kompanija saopštila je da će obezbediti samo četvrtinu obima saobraćaja. U provincijama Namur i Luksemburg putnički vozovi neće saobraćati.

Belgijski sindikati organizuju generalni štrajk zbog rasta cena i pada kupovne moći Belgijanaca usred energetske krize.

Belgijska opšta radnička federacija saopštila je u utorak da su cene gasa porasle za 130 odsto tokom godine, struje za 85 odsto i mazuta za 57 odsto.

Federacija priznaje da je vlada preduzela mere poput smanjenja PDV-a na gas i struju sa 21% na 6% kako bi pomogla porodicama sa niskim primanjima da plate svoje račune, ali smatra da su ti koraci nedovoljni.

- Mora se učiniti više. Vlada ne bi trebalo da čeka dok se gornja granica cene gasa ne postavi na evropski nivo. Ako Evropa nastavi da odugovlači, Belgija mora da preduzme mere na nacionalnom nivou - navodi se u saopštenju federacije.

Studija Test Akats-a, objavljena u utorak, pokazuje da su cene u belgijskim supermarketima porasle za više od 15 odsto za godinu dana - prenela je RIA.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna