FORUM "SRBIJA-ŠPANIJA" - U FOKUSU ENERGETIKA: Privrednici zainetersovani za saobraćaj, infrastrukturu

E. R.

04. 11. 2022. u 18:35

SRBIJA i Španija beleže stalan rast robne razmene i sve je veći interes španskih kompanija da investiraju na našem tržištu.

ФОРУМ СРБИЈА-ШПАНИЈА - У ФОКУСУ ЕНЕРГЕТИКА: Привредници заинетерсовани за саобраћај, инфраструктуру

Foto Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa delegacijom Privredne komore Španije i predstavnicima kompanija, koje su učestvovale na forumu "Srbija-Španija".

U fokusu Srbije u budućem periodu će biti projekti u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine, ali i investicije u oblasti biotehnologije i biomedicine i pozvala predstavnike španskih kompanija da predlože svoje projekte.

- Imajući u vidu da je Srbija uspela da ostvari finansijsku stabilnost i sigurnost za domaće i strane investitore, a srpska ekonomija pokazala veliku otpornost tokom izazovnog perioda pandemije, strateški planovi vlade su dalji nastavak infrastrukturnih projekata, kroz koje se može ostvariti saradnja i sa investitorima iz ove zemlje - istakla je premijerka. - Bilateralni odnosi dve zemlje izuzetno su dobri, izgrađeni na obostranom uvažavanju i podršci po pitanjima od najvećeg nacionalnog interesa, pre svega, kroz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta naših zemalja i spremnosti za unapređenje svih vidova saradnje. O posvećenosti i spremnosti obe strane za intenziviranjem političkog dijaloga, svedoči i činjenica o nedavnoj poseti šefa španske vlade Pedra Sančesa Srbiji, što je ujedno i prva poseta jednog španskog zvaničnika na najvišem nivou našoj zemlji u novijoj istoriji bilateralnih odnosa.

Privrednici iz Španije su, kao oblasti sa velikim potencijalom za investicije, naveli i ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, farmaceutsku industriju, energetsku i digitalnu transformaciju i oblast naučnih istraživanja.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović sa delegacijom Privredne komore Španije i španskim kompanijama razgovarala je o saradnji u oblasti energetike i rudarstva, obnovljivih izvora i energetske tranzicije:

- Srbija je promenila zakonodavni okvir kako bi podstakla investicije i povećala udeo obnovljivih izvora energije u energetskom miksu.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)