RAZVIJENE ZEMLJE KUPILE 81 ODSTO UKRAJINSKOG ŽITA: Statistika pokazuje da je u junu i julu Zapad dao 625 miliona dolara Kijevu

P. Z. S. / ria.ru

17. 10. 2022. u 06:13

ZEMLjE sa razvijenom ekonomijom u junu-julu ove godine postale su glavni kupci ukrajinskog žita, na njih je otpadalo 81 odsto svih isporuka, pokazuju proračuni RIA Novosti na osnovu podataka platforme UN Komtrejd (United Nations Comtrade).

РАЗВИЈЕНЕ ЗЕМЉЕ КУПИЛЕ 81 ОДСТО УКРАЈИНСКОГ ЖИТА: Статистика показује да је у јуну и јулу Запад дао 625 милиона долара Кијеву

Foto AP

Isporuke u ovom periodu smanjene su za 43%: proizvodi u vrednosti od 771 milion dolara izvezeni su na tržišta u odnosu na 1,3 milijarde dolara godinu dana ranije.

Uprkos smanjenju ukupnih zaliha u prva dva letnja meseca, zapadne zemlje su povećale otkup, kupujući žito od Ukrajine za 625 miliona dolara u poređenju sa 380 miliona dolara godinu dana ranije. Istovremeno, ostatak sveta je smanjio kupovinu skoro sedam puta – na 146 miliona dolara sa 967 miliona dolara.

Tako, ako su 2021. godine zapadne zemlje činile samo 28% ukrajinskih zaliha žita, onda je 2022. njihov udeo skočio na 81%.

U Istanbulu su 22. jula potpisana dva povezana dokumenta za rešavanje problema snabdevanja svetskih tržišta hranom i đubrivom. Dokumenti su jedan paket. Prvi, memorandum, preuzima obavezu UN da uklone različita ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta. Drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka koje kontroliše Ukrajina.

Međutim, kako ističe Moskva, u pogledu izvoza iz Rusije taj posao još ne funkcioniše. Ugovor ističe 19. novembra ove godine, ali su izgledi za njegovo produženje još uvek nejasni.

BONUS VIDEO - "SMERČ" NA POLOŽAJU: Lansiranje raketa sa teškog višecevnog bacača

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (9)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom